Naslovnica >O nama >Osnovni podaci >Vijesti >Arhiva (Novosti)  
Arhiva (Novosti)
 26.2. Hrvatski dan liječnika
 

Hrvatski dan liječnika obilježava se u spomen na 26. veljače 1874. godinu, kada je osnovan Hrvatski liječnički zbor kao osma liječnička udruga u Europi, s ciljem unapređenja medicinske struke.

Svim liječnicama i liječnicima čestitamo Hrvatski dan liječnika!


 
2015-02-26 Na vrh
 Akademici u Hrvatskom liječničkom zboru
 

Treću godinu zaredom u prostorima Hrvatskog liječničkog doma, a u suradnji Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti 25. veljače održan je simpozij pod temom: „Akademici u Hrvatskom liječničkom zboru“.

Moderatori skupa bili su akademik Marko Pećina i prof.dr.sc. Željko Krznarić, a po programu predavanja su održali akademik Theodor Wikerhauser sa temom „Manje poznati paraziti uzročnici zoonoza“; akademik Slobodan Vukičević sa temom „OSTEOGROW – novi lijek za regeneraciju kostiju“; te akademik Davor Miličić sa temom „Umjetno srce i mehaničke crpke za cirkulacijsku potporu“.

Sam simpozij završen je raspravom i zaključkom da je želja i nada prisutnih da se simpozij nastaviti održavati i u nadolazećim godinama te postupno prerasti u tradicionalnu suradnju HLZ-a i HAZU-a.

Prof.dr.sc. Damir Boras, Akademik Davor Miličić, Akademik Teodor Wickerhauser,

Prof.dr.sc. Željko Krznarić, Akademik Slobodan Vukičević


 
2015-02-26 Na vrh
 21. ožujka (subota) - Dan otvorenih vrata Medicinskog fakulteta
 

U subotu 21. ožujka 2015. održat će se Dan otvorenih vrata Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u organizaciji Medicinskog fakulteta, Studentskog zbora i studentskih udruga osnovanih pri Medicinskom fakultetu.

Dan otvorenih vrata namijenjen je prije svega srednjoškolcima, potencijalnim studentima medicine, njihovim roditeljima, ali i svim ostalim zainteresiranima koji se žele pobliže upoznati s Medicinskim fakultetom i svim znanstvenonastavnim i istraživačkim aktivnostima koje se na njemu provode. Između ostalog, bit će govora o upisu, nastavnom programu i uvjetima studiranja, a odgovore na sva pitanja moći će se potražiti u razgovoru sa studentima i profesorima Fakulteta. Uza sve to, predstavit će se i studentske udruge koje su dio studentskog života i služe kao mjesta učenja, zabave i izvannastavnih aktivnosti.

Predviđen je i organizirani obilazak Fakulteta, u okviru kojeg će se moći razgledati neki zavodi i  suvremeno opremljeni laboratoriji, vidjeti kako ljudski organi izgledaju pod mikroskopom, kako žive laboratorijski štakori ili saznati neke zanimljivosti o ljudskome mozgu.

Detaljan program će biti objavljen naknadno.                 


 
2015-02-26 Na vrh
 Akademkinja Vida Demarin "Mozak i kreativnost" 19.2. (četvrtak) u 18 sati, MSU
 

Akademkinja Vida Demarin: Mozak i kreativnost; predavanje
MSU, prostor za povremene izložbe, četvrtak, 19. 2. 2015. u 18 sati

Što je umjetnost i kako nastaje? Kakve su veze između naših vizualnih dojmova, inspiracije, osjećaja i samog čina likovnog ili glazbenog stvaralaštva? Što misle i osjećaju posjetitelji izložbi, slušatelji koncerata? Koja je uloga mozga u svemu tome? Na znanstveno-popularan način o toj će temi govoriti jedna od najistaknutijih znanstvenica tog područja, specijalistica neuropsihijatrije, akademkinja Vida Demarin.

Mozak je najvažniji organ u ljudskom tijelu i do danas je prikupljena velika količina informacija o tome kako funkcionira taj centar svih naših životnih procesa. Istraživanje mozga je danas jedno od najzastupljenijih područja znanstvenog istraživanja uopće i u ovom se trenutku nastavlja velikom brzinom zbog sve veće dostupnosti neinvazivnog snimanja moždane aktivnosti uz pomoć funkcionalne magnetske rezonance. Akademkinja Vida Demarin svoj je stručni i znanstveni rad posvetila upravo istraživanjima funkcija mozga, a ovom prigodom govoriti će o procesima koji se događaju u mozgu tijekom stvaranja i recepcije umjetničkog djela. Fantastična metoda funkcionalnog neuroimaginga daje nam mogućnost uvida u aktivnost mozga za vrijeme gledanja određenog likovnog djela ili slušanja glazbe te nam pomaže u boljem razumijevanju funkcije mozga u aktivnostima povezanim s kreativnim stvaralaštvom.

U stvaralaštvu Petera Koglera izdvaja se nekoliko motiva koji su postali njegovim zaštitnim znakom. Jedan od najpoznatijih je i motiv isprepletenih cijevi koje čine mrežaste strukture što se šire i osvajaju arhitektonske prostore. U Muzeju suvremene umjetnosti upravo je Koglerova instalacija s motivom cijevi na tapetama zasigurno najomiljeniji eksponat izložbe! Međutim, postoji i cijeli niz Koglerovih motiva povezanih s ljudskom anatomijom, kao što su mozak, lice, skelet ili rendgenska slike koje Kogler razvija u kompjutorskim animacijama, slikama, crtežima i objektima od osamdesetih godina prošlog stoljeća pod utjecajem formalističke filozofije američkog minimalizma.

ULAZ SLOBODAN

Filip Đerke,
Studentska sekcija za neuroznanost


 
2015-02-18 Na vrh
 Održana tradicionalna cestovna utrka Medicinskog fakulteta "162 stube" (FOTO prilog)
 

Deveta po redu cestovna utrka ''162 stube'' održala se 14. veljače 2015. godine u suradnji Sportske udruge studenata medicine SportMEF i Studentskog zbora Medicinskog fakulteta, a pod pokroviteljstvom samog Medicinskog fakulteta i Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu. Utrka se održava radi promocije zdravlja i sporta kao prevencije kardiovaskularnih, ali i drugih bolesti i iniciranja kretanja kao jednog od osnovnih čimbenika zdravlja.

Ova urbana utrka prolazi ulicama zagrebačke Šalate sa startom i ciljem pred ulazom Medicinskog fakulteta te je dugačka 4500m. Trasa utrke povezuje Medicinski fakultet i Školu Narodnog Zdravlja „Andrija Štampar“, gdje se trkači okrenu i nastavljaju trčati do cilja. Poveznicu čine Mesićeva, Grškovićeva i Rockfellerova ulica. Nakon okreta trasa vodi do Klinike za kožne i spolne bolesti, zatim do Novakove kojom se spušta u Donji grad, kako bi se Schlosserovim stubama popela natrag na Šalatu i do cilja pred Medicinskim fakultetom.

Ukupno se ove godine prijavilo 199 natjecatelja koji su bili podijeljeni u četiri kategorije. U medicinskoj kategoriji natjecali su se studenti medicine, zaposlenici Medicinskog fakulteta te zdravstveni djelatnici, dok su ostali bili raspodijeljeni u apsolutnu kategoriju.

Otvorenju utrke nazočili su ministar zdravlja Republike Hrvatske prim.dr. Siniša Varga i prodekan Medicinskog fakulteta za međunarodnu razmjenu, prof.dr.sc. Davor Ježek.

Za svakog sudionika su bili osigurani pokloni, kao i hrana i piće, a kotizacije nije bilo što je pridonijelo popularnosti utrke.  

Natjecatelji su se natjecali u 4 kategorije, a najbolji su:

MEDICINARI (M)

1. Radonić Vedran 15:10.960

2. Markulić Frane 16:23.301

3. Bandel Nadav 16:59.599

MEDICINARI (Ž)

1. Tomaš Anda 16:35.809

2. Vrhovski Danijela 17:34.180

3. Nikić Hecer Ana 19:12.247

APSOLUTNA (M)

1. Rubinić Kristijan 13:52.594

2. Balaško Krešimir 14:38.705

3. Mucak Ivica 14:46.212

APSOLUTNA (Ž)

1. Šimunović Silvia17:29.599

2. Đapić Štriga Sanja 18:35.605

3. Brajak Vesna 19:42.696

Č E S T I T A M O !!!

Ostali rezultati dostupni su ovdje.

Fotografije: Ino Kermc

Medicinari (Ž)

Medicinari (M)

Apsolutna (Ž)

Apsolutna (M)

Organizatori s ministrom Vargom i prodekanom Ježekom

 


 
2015-02-14 Na vrh
 Dr. Ana Hladnik - dobitnica nagrade Zaklade prof.dr.sc. Branimir Jernej za 2014.g.
 

Nagrada Zaklade prof.dr.sc. Branimir Jernej za 2014. godinu dodijeljena je dr. Ani Hladnik. Dr. Hladnik će u srijedu 11.02.2015. u 15h u predavaonici I krila Instituta Ruđer Bošković održati kratko predavanje o znanstvenom radu za koji joj je dodijeljena nagrada.

ČESTITAMO!!!

ZAKLADA PROF. DR. SC. BRANIMIR JERNEJ osnovana je 2014. godine. Svrha joj je poticanje kvalitetne i međunarodno priznate znanstvene aktivnosti nagrađivanjem znanstvenika koji je u prethodnoj godini objavio najbolji znanstveni rad iz područja biologije, biomedicine ili neuroznanosti.  Nagrada je posvećena uspomeni na prof. dr. sc. Branimira Jerneja, našeg uvaženog neuroznanstvenika i molekularnog biologa.

Obrazloženje Zaklade:

Zakladna uprava Zaklade prof. dr. sc. Branimir Jernej donijela je odluku da nagradu Branimir Jernej za vrijedan znanstveni rad iz područja neuroznanosti objavljen u 2014. godini dodijeli Ani Hladnik, dr. med. za rad "Spatio-temporalextensionin site oforigin for corticalcalretininneuronsinprimates". Rad autora Ana Hladnik, Domagoj Džaja, Sanja Darmopil,  Nataša Jovanov Milošević, Zdravko Petanjekobjavljen je 26.6.2014. u časopisu Frontiersinneuroanatomy(IF4.2, u području Anatomija i morfologija unutar 10% najboljih časopisa).

Rad pruža ekstenzivni i obnovljeni pregled literature o porijeklu kortikalnih GABA-ergičkih neurona, te se nastavlja na izvorne rezultate ove istraživačke skupine. Osim što predstavlja značajan izvorni doprinos u tumačenju oprečnih rezultata dobivenih od nekoliko istraživačkih skupina vezano uz mjesto porijekla kalretininskih neurona,u ovom su radu po prvi puta objavljeni rezultati s hipotezom o produženoj produkciji ove subpopulacijekortikalnihinterneurona.

Ana Hladnik, dr.med.


 
2015-02-09 Na vrh
 Poziv na sudjelovanje u tradicionalnoj utrci Medicinskog fakulteta „162 stube“
 

Poštovani, ovim Vas putem obavještavamo da i ove godine naša udruga „SportMEF“ u suradnji s drugim studntskim udrugama Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uz pomoć Medicinskog fakulteta Svučilišta u Zagrebu organizira tradicionalnu cestovnu utrku „162 stube“.

Ovaj tradicionalni projekt je osmišljen sa ciljem osviještavanja javnosti da je tjelesna aktivnost jedan od najučinkovitijih načina borbe protiv kardiovaskularnih, ali i drugih bolesti, te iniciranja kretanja kao jednog od osnovnih čimbenika zdravlja. Već nekoliko godina cilj utrke je promocija održavanja fizičkog zdravlja koje tako potiče i mentalno zdravlje, a naravno da i tome pomaže dobra atmosfera koja vlada oko projekta svake godine. Sama trasa utrke je duga 4500 metara (proteže se preko Mesićeve, Grškovićeve i Rockfellerove ulice) i osmišljena je da povezuje dvije temeljne zdravstvene institucije, Medicinski fakultet i Školu Narodnog Zdravlja "Andrija Štampar". U samu stazu su uključene i stube - njih 162 - poznate kao Schlosserove stube, po kojima je utrka dobila i ime, a koje nam omogućuju, uz sav ostali teren neravne konfiguracije, da trka bude dobar trening za trkače sa iskustvom, ali opet da se može prohodati za one slabije kondicije, koji bi opet čak i samo hodanjem dosta učinili za sebe i svoje zdravlje. Ove godine imamo u planu napraviti još više, prvenstveno po edukativnom planu - ostale studentske udruge bi održale osnovni laički BLS tečaj, mjerenje krvnog tlaka, glukoze u krvi, davali bi preporuke i smjernice o prehrani i tjelesnoj aktivnosti itd.

Utrka će se održati 14.2.2015. godine u subotu, u 12 sati s početkom ispred dekanata fakulteta. Ako ste voljni sudjelovati kao sudionik utrke, prijave za istu će se održavati na istoj lokaciji od 10 - 11:30 sati. Prijave su moguće i online na sljedećoj adresi:

http://grabarsport.hr/trcanje/


Bila bi nam čast kada bi svojim dolaskom uveličali utrku, bilo da sudjelujete aktivno kao trkači, bilo da jednostavno dođete i izmijenite koju riječ sa svojim kolegama i uvjerite se u sposobnosti i vrijednosti mlađih kolega studenata.

U iščekivanju Vašeg dolaska,

Neven Obradović - Kuridža
mail: nobradovic.studmef@gmail.com
mob: 0993573702


 
2015-02-05 Na vrh
 Dubrovnik Summer School "Hitna stanja u medicini"
 

Drage kolegice i kolege, s velikim zadovoljstvom i ponosom obavještavamo Vas da se ove godine po dvanaesti put održava projekt Dubrovnik Summer School s temom „Hitna stanja u medicini“ u terminu od 1. do 10. kolovoza 2015.

Projekt okuplja studente iz čitavog svijeta s ukupno 50 sudionika. Studenti prolaze kroz brojne teme i savladavaju vještine koje uključuju reanimaciju odraslih, osnovne postupke u reanimaciji djece, neurotraumi, otrovanju, utapanju  i mnoge druge. Nastava je organizirana kroz brojne vježbe, simulacije po život opasnih situacija, interaktivne seminare i predavanja.

Po uspješnom završetku ljetne škole, sudionici dobivaju ILS certifikat europskog društva za reanimaciju. Iskoristite ljeto, naučite nove vještine i razmijenite iskustva s kolegama medicinarima iz Europe i svijeta!

Prijaviti se možete na: http://dubrovniksummerschool.com/index.php/register

Vaša EMSA


 
2015-01-28 Na vrh
 4. kongres o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji "Depresija u stoljeću uma", 26. - 28.2. u Zagrebu
 

Poštovane kolegice i kolege! Izrazita nam je čast i zadovoljstvo pozvati vas na 4. kongres o prevenciji i rehabilitaciji u psihijatriji, koji će se održati u Zagrebu od 26-28. veljače 2015. godine, ovog puta pod nazivom „Depresija u stoljeću uma“.

U vremenu globalnih društvenih, ekonomskih, socijalnih i psiholoških kriza kroz koje prolazimo kao pojedinci, obitelji i društvo, svjedočimo i velikoj pojavnosti depresije koja postaje čest pratitelj suvremenog čovjeka, pratitelj koji narušava kvalitetu života i uzrokuje patnju pojedinca, obitelji i zajednice u cjelini. Osim toga, depresija je nezaobilazni pratitelj mnogih drugih teških stanja i bolesti, pri čemu je vrlo često neprepoznata ili neliječena.

Što smo u stanju učiniti u prevenciji i rehabilitaciji depresije te senzibiliziranju i podučavanju javnosti u suočavanju s ovom nadolazećom, pa već i prisutnom epidemijom.

O brojnim aspektima depresije, kao jednog od najvećih javno-zdravstvenih problema 21.stoljeća koje ponosno nosi naziv Stoljeće uma, raspravljat ćemo na ovom kongresu. Možemo li i kako zaustaviti trend porasta broja oboljelih, gdje je mjesto i uloga psihijatrijske službe, javnog zdravstva ali i cjelokupne zajednice? Što treba i što se može učiniti da se ovi trendovi zaustave ili barem uspore? Da li je dovoljno samo informirati javnost i čekati da se poremećaji pojave, ili se može učiniti nešto više. Kako u Stoljeću uma i novih tehnologija zaustaviti porast broja depresivnih bolesnika, a posljedično i porast suicida, jer neliječena depresija je čest uzrok suicidalnog ponašanja?

Uvjereni smo da samo zajedno i interdisciplinarno, okrenuti ideji zdravog življenja, možemo učiniti iskorak u zaustavljanju negativnih trendova, pobolijevanja i gubitka kvalitete života i povećanog mortaliteta uzrokovanog depresijom. Od svih nas očekuje se više no što smo do sada činili. Naša zemlja ne samo da nema suvišnih ljudi, nego mi svojom aktivnošću moramo učiniti novi iskorak u unaprijeđenju mentalnog zdravlja kao bitnog činitelja cjelokupnog zdravlja. Nema i nemoguće je imati zdravlje bez mentalnog zdravlja, a prepoznavanje, preveniranje, liječenje i rehabilitacija depresije je važan korak ka promociji mentalnog zdravlja svih nas.

Prof. dr. sc. Veljko Đorđević


                                                                                                                                     

 

 
2015-01-26 Na vrh
 Poziv na javno predavanje (29.1.) i radionicu (29. - 31.1.) u organizaciji EU FP7 projekta GlowBrain
 
Poštovane kolegice i kolege,
pozivamo Vas na javno predavanje:
Prof. dr. sc. Mathias Hoehn (Cologne, Njemačka): 
Watching stem cells “live at work” in the brain – their role for therapy
 
Prof. dr. sc. Ivana Rosenzweig (London, Velika Britanija): 
Sleep Apnoea and the Brain
 
koje će se održati
u četvrtak, 29.1.2015. u 19 sati
Hotel Dubrovnik, dvorana Centrum
Ljudevita Gaja 1, Zagreb.
 
Detaljnije ovdje.
 
Također Vas pozivamo na
 
EU FP7 projekt GlowBrain radionicu
„Visualization of molecular markred in the brain“
  
koja će se održati
29. – 31.1.2015.
Hrvatski institut za istraživanje mozga, seminarska dvorana 1. kat
Medicinski fakultet, Šalata 12.
 
Program radionice nalazi se ovdje.
 
Ovo predavanje i radionica održava se u organizaciji EU FP7 projekta GlowBrain
 
 

 
2015-01-23 Na vrh
 Memorijal akademika Draga Perovića i Jelene Krmpotić-Nemanić, 30.1. (petak) u 12 sati u predavaonici Zavoda
 

Čast nam je pozvati Vas, u ime zaposlenika Zavoda za anatomiju “Drago Perović” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na Memorijal akademika Draga Perovića i Jelene Krmpotić-Nemanić koji će se održati

u petak 30. siječnja 2015. godine s početkom u 12 sati u predavaonici Zavoda

u sjećanje na prvo predavanje kojim je prof. dr. Drago Perović još davne 1918. godine označio i službeni početak nastave na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Želja nam je da svojom nazočnošću uveličate ovaj događaj.

Uz izraze poštovanja

Predstojnica                                                                  Pročelnik

Zavoda za anatomiju “Drago Perović”                   Katedre za anatomiju i kliničku anatomiju

Prof. dr. sc. Lovorka Grgurević                                 Prof. dr. sc. Zdravko Petanjek


 
2015-01-19 Na vrh
 Poziv na predavanje - Professor Josef Hamacek, 27.10. (ponedjeljak) u 13 sati
 

Centar za translacijska i klinička istraživanja Medicinskog fakulteta i KBC-a Zagreb i Centar za međunarodnu suradnju Medicinskog fakultetapozivaju vas na predavanje prof. Josefa Hamaceka, uglednog gosta sa Sveučilišta u Orléansuiz Francuske, koje će se održati u ponedjeljak, 27. listopada 2014. u 13 sati u predavaonici Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta, Šalata 3.

Prof. Josef Hamacek Centre de biophysiquemoléculaire - CBM, CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique), Université d’Orléans, Francuska predavat će na temu "Lanthanide probes for optical bioimaging".

 


 
2014-10-22 Na vrh
 UPISI - POTVRDA O ZDRAVSTVENIM I PSIHOFIZICKIM SPOSOBNOSTIMA ZA STUDIJ MEDICINE
 

Pristupnici za upis Sveučilišnog integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prilikom prijave za polaganje razredbenog ispita na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu dužni su priložiti potvrdu nadležnog liječnika službe za školsku i adolescentnu medicinu o zdravstvenim i   psihofizičkim sposobnostima za studij medicine.

Pristupnicima koji dolaze iz drugih zemalja u kojima postoji služba za školsku i adolescentnu medicinu, potvrda o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studij medicine će se uvažiti.

Ukoliko u zemljama iz koji dolaze ne postoji služba za školsku i adolescentnu medicinu, pregled za izdavanje potvrde o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studij medicine moguće je obaviti u Centru za zdravstvenu djelatnost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pregledi se obavljaju u ambulanti Centra za zdravstvenu djelatnost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na adresi Šalata 4 (prizemlje, lijevo), uz prethodnu predbilježbu na e-mail adresu: studamb@mef.hr.

Pristupnici sa sobom trebaju ponijeti: osobne dokumente (osobna iskaznica ili putovnica), potvrdu o provedenom cijepljenu u predškolskoj i školskoj dobi i medicinsku dokumentaciju koju posjeduju o do sada utvrđenim bolestima i poremećajima zdravlja.

Radi mogućnosti obavljanja dodatnih potrebnih pregleda i pretraga te prikupljanja potrebne medicinske dokumentacije, preporuka je predbilježiti se za pregled do 11. lipnja 2014. godine.

Voditelj Centra za zdravstvenu djelatnost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Prof. dr. sc. Vesna Jureša, dr. med.

specijalist školske medicine

 


 
2014-06-06 Na vrh
 Dan doktorata 2014.
 

 PhD Day 2014

Doktorski studij Biomedicina i zdravstvo
Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
poziva sve zainteresirane na

DAN DOKTORATA 2014.

koji će se održati 23. svibnja 2014.
s početkom u 10:00 sati u prostorima Fakulteta

Pozvani predavač dr. Steven Živko Pavletić (NCI/NIH, USA) održat će predavanje pod naslovom Chronic Graft-Versus-Host Disease - How to Address New Challenges in Clinical Research. Također, naša 174 doktoranda prikazat će prijedloge i dosadašnje rezultate svojih istraživanja posterima i kratkim usmenim izlaganjima.

Najvažniji cilj Dana doktorata je da se mladi istraživači međusobno upoznaju, izlože svoje rezultate i ideje kritici kolega, ali i šire znanstvene javnosti, te da se potaknu istraživanja kao najvažniji dio doktorskih studija.

Pozivamo Vas da svojom nazočnošću dodatno ohrabrite najmlađe istraživače u znanstvenom radu kojeg tek počinju.

Program Dana doktorata 2014.

Opširnije


 
2014-05-16 Na vrh
 Rezultati izbora za zastupnike Sabora Sindikata
 
 

 
2013-10-31 Na vrh
 Sveta misa za pokojne darivatelje tijela Zavoda za anatomiju „Drago Perović“ (FOTO prilog)
 

Sveta misa za pokojne darivatelje tijela Zavoda za anatomiju „Drago Perović“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala se u petak 25.10.2013. godine u crkvi Krista Kralja na Mirogoju, a predvodio ju je dr. Zvonimir Kurečić.


 
2013-10-28 Na vrh
 HOW TO REGENERATE A BROKEN HEART?
 

Pozivamo vas na predavanje koje će se, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije, održati u organizaciji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, a u sklopu obilježavanja Tjedna talijanskog jezika u svijetu koji ove godine ima za temu: Istraživanja, otkrića i inovacije: Italija  znanja.

U sklopu navedene manifestacije, ugledni gost iz Italije, profesor Mauro Giacca, direktor Međunarodnog centra za genetsko inženjerstvo i biotehnologiju u Trstu, održati će predavanje iz područja regenerativne medicine na temu regeneracije ljudskog srca nakon infarkta putem matičnih stanica.http://www.icgeb.trieste.it/mauro-giacca.html

Predavanje će se održati  u utorak, 22. listopada 2013. u predavaonici Zavoda za histologiju i embriologiju u 13,45.

Prof.dr.sc. Davor Ježek

Prodekan za međunarodnu suradnju

Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu


 
2013-10-09 Na vrh
 OBAVIJEST STUDENTIMA 6. GODINE STUDIJA - dežurstva
 

OBAVIJEST STUDENTIMA 6. GODINE STUDIJA

U ak. g. 2013./2014. Prema nastavnom planu studenti 6. godine studija dužni su odraditi dežurstva i to:

Na klinikama za internu medicinu 2 dežurstva /12 sati ukupno/

Na klinkama za psihijatriju 1 dežurstvo /8 sati ukupno/

Na klinici za pedijatriju 2 dežurstva /10 sati ukupno/

Na klinika za ginekologiju 2 dežurstva /12 sati ukupno/

Na klinici za zarazne bolesti 1 dežurstvo /8 sati ukupno/

Na klinikama za kirurgiju 2 dežurstva /10 sati ukupno/

Izbor klinika u kojima će se odrađivati dežurstva započet će u utorak 01. listopada 2013.

Dežurstva započinju 03. listopada. 2013.


 
2013-09-30 Na vrh
 Mrtvozornštvo obavijest studentima 6.god. u ak.god. 2013/14.
 

Studenti 6.g. obvezni su prijaviti dva dana mrtvozorništva koje će se voditi kao jedan izborni predmet. Maksimalno se može prijaviti dva studenta po danu. Mrtvozorništvo počinje 03.10.2012. a prijaviti se mogu u kontinuirano do kraja akademske godine po principu prijava za dežurstvo. (link)

Studenti trebaju ispisati obrazac koji je ponuđen i ovjeriti ga potpisom i pečatom nastavnika s kojim su taj dan odradili mrtvozorništvo.


 
2013-09-30 Na vrh
 Nastava iz predmeta Anatomija započeti će u ponedjeljak 30.09.2013. u 10h
 

Nastava iz predmeta Anatomija započeti će u ponedjeljak 30.09.2013. u 10h uvodnim predavanjem koje će se održati u predavaonici Zavoda za anatomiju "Drago Perović".


 
2013-09-26 Na vrh
 Priopćenje za javnost vezano uz uvjete upisa na integrirani studij medicine na Medicinskom fakultetu
 

Priopćenje za javnost vezano uz uvjete upisa na integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2011/2012.


 
2010-12-28 Na vrh
 Suglasnost Senata Sveučilišta o promjeni kriterija upisa na Medicinski fakultet
 

ODLUKA Senata Sveučilišta u Zagrebu kojom se daje suglasnost Medicinskom fakultetu Sveučilista u Zagrebu na promjenu kriterija upisa studenata u 1. godinu studija u akademskoj godini 20I1./20I2.

 

Odluka (pdf)


 
2010-12-16 Na vrh
 XXVIII SALTYKOW MEMORIAL MEETING
 

Institute of Pathology

University of Zagreb School of Medicine

XXVIII SALTYKOW MEMORIAL MEETING


Placental pathology

Prof. Michael Wells, UK
Prof. Marina Kos, Croatia

Second announcement (pdf)


 
2010-10-19 Na vrh
 Pokrenuta je on line studentska anketa - riječ prodekana za nastavu
 

Dragi kolege studenti,

„on line“ studentska anketa koja je prošle akademske godine prošla testnu fazu, otvorena je za sve predmete svih godina. Ovakav način ispunjavanja ankete omogućava vrlo brzu evaluaciju rezultata te, od svih željenu, brzu povratnu informaciju. Ova anketa zahtijeva i određeni nivo akademske suradnje – ispunjava se tek nakon odslušanog predmeta, ocjenjuju se samo nastavnici čiju nastavu je student pohađao. Nadamo se da ćete prihvatiti ovu anketu, njenim ispunjavanjem pomoći u unaprjeđivanju studija te na taj način pomoći i sebi i svojim kolegama. U odnosu na „papirnatu“ ova anketa je bitno fleksibilnija i s vremenom će se moći prilagođavati i vašim sugestijama (a nadamo se da će ih biti).

 Vaš prodekan za nastavu


 
2010-10-18 Na vrh
 Otvoren je jesenski upisni rok za 8. generaciju CARNetove E-learning akademije
 

Otvoren je jesenski upisni rok za 8. generaciju CARNetove E-learning akademije, na programe E-learning Management, E-learning Tutoring i E-learning Course Design.

Prijave i upisi traju od 23. kolovoza do 15. rujna, a nastava pocinje 30. rujna 2010. godine.

Programi E-learning akademije namijenjeni su voditeljima obrazovnih ustanova, profesorima, nastavnicima i tehnickom osoblju te svimakoji žele naučiti kako voditi e-learning projekte, izraditi online obrazovne materijale i poučavati putem Interneta. Svaki program traje dva semestra i odvija se najvećim dijelom online, uz tri radionice u učionici.

Vise informacija o programima i uvjetima upisa, kao i online prijavnicu, potražite na adresi http://www.carnet.hr/ela/upisi. Za dodatne informacije obratite nam se elektronickom postom na adresu ela@carnet.hr ili telefonom na broj (01) 6661-760. Novosti pratite i putem Twittera na adresi http://twitter.com/ELAcademy.

 

E-learning akademija

Hrvatska akademska i istrazivacka mreza - CARNet

10000 Zagreb

J. Marohnića 5

URL: http://www.carnet.hr/ela

Tel: (01) 6661-760

 


 
2010-08-26 Na vrh
 Počela je 41. Međunarodna fizička olimpijada u Zagrebu
 

U Zagrebu se održava 41. Međunarodna fizička olimpijada od 17. do 25. srpnja ove godine. Glavni organizator je Hrvatsko fizikalno društvo uz suorganizaciju Sveučilišta u Zagrebu, a financijsku potporu pruža Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Grad Zagreb. Međunarodna fizička olimpijada je najveće i najprestižnije natjecanje učenika srednjih škola u znanju fizike koje se organizira svake druge godine od 1967. godine.

s

Ove godine učestvuje oko 400 učenika iz ukupno 82 države. Ekipe zemlje sudionica čini najviše pet natjecatelja i dva voditelja – mentora. Učenici se natječu individualno rješavajući teorijske i eksperimentalne zadatke. Samo natjecanje za natjecatelje traje dva dana, ali za pripremu zadataka na materinjem jeziku učenika i ocjenivanje je potrebno dosta vremena. Na kraju učenicima se dodjeljuju medalje: zlatne, srebrne i brončane kao i na svakoj drugoj olimpijadi. Zanimljivo je da na fizičkoj olimpijadi zlatnu medalju dobiva prvih 8% rangiranih natjecatelja, slijedećih 17% srebrnu, a brončanu medalju 25%. Naši učenici na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi učestvuju od 1992. godine i do sada su osvojili 11 brončanih medalja.

Ninoslav Rudman (drugi s lijeva) i Paula Bartovčak s veselim natjecateljima.

Organizacija olimpijade u Zagrebu uključuje i brigu o 400 natjecatelja, 150 voditelja – mentora te još stotinjak gostiju. Organizacijski odbor 41. Međunarodne fizičke olimpijade, čiji svi članovi participiraju na volonterskoj razini, oslanja se na pomoć 120 volontera – vodiča i logističara te 80 volontera - ocjenjivača. Među volonterima sam pronašla i dvoje naših studenata medicine („očistili“ su prvu godinu). Paula Bartovčak je kao vodič zadužena za pet veselih učenika iz Gruzije, a Ninoslav Rudman pak radi na help desku. Radno vrijeme naših volontera je od 0 do 24 sata svih 8 dana trajanja olimpijade.

s

 

Ninoslav Rudman (prvi s lijeva) i Paula Bartovčak (donji red u sredini) s kolegama volonterima.

No, nije sve na olimpijadi samo fizika. Naši gosti će posjetiti Krapinu, NP Plitvička jezera, Muzej Nikole Tesle u Smiljanu, Zadar i Crikvenicu. Nadamo se da će natjecatelji ostvariti dobre rezultate i da će im posjet našoj domovini ostati u lijepom sjećanju. Također se nadamo da će organizatori i njihovi pomagači - volonteri nakon završetka olimpijade otići na miran i zaslužen godišnji odmor.

 

 

Sanja Dolanski Babić, volonter - ocjenjivač

 

 


 
2010-07-20 Na vrh
 Izbori u sindikatu
 

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

Podružnica Medicinskog fakulteta

 

 

Poštovani članovi Sindikata

 

Nakon četiri godine ponovno je vrijeme za nove izbore u Sindikatu. Biramo zastupnike u podružnici koji će tada biti i naši predstavnici na Saboru Sindikata za izbor novog čelništva Sindikata znanosti.

U privitku Vam dostavljamo materijale za predstojeće izbore.

Molimo Vas da ih pročitate te u priloženi formular upišete svoj prijedlog kandidata za zastupnike i listić dostavite do 14. listopada g. Mići Koraću , Tajništvo Fakulteta, Kadrovska služba, soba 211.

Izbori na našoj podružnici održat će se od 26. do 28. listopada 2009. u vremenu od 11-15 sati u sobi g. Mići Koraću , Tajništvo Fakulteta, Kadrovska služba, soba 211.

Ujedno vas pozivamo na sastanak Sindikalne podružnice MF koji će se održati u srijedu 14. listopada 2009. u 13,30 sati u Novoj vijećnici na II katu dekanata Fakulteta,.

Dnevni red:

1) Informacije o predstojećim izborima

2) Imenovanje izbornog povjerenstva

3) Izvješće o radu Podružnice u proteklom mandatu

4) Razno

 

Glavni povjerenik

Sindikalne podružnice

 

Mr. sc. Maja Balarin

Opširnije obavijesti na stranicama NSZVO

 


 
2009-10-02 Na vrh
  Povoljnija kupnja školskih udžbenika i pribora
 

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja potpisao je ugovor s tvrtkom PROFIL INTERNATIONAL d.o.o. koji članovima Sindikata omogućuje kupnju školskih udžbenika i pribora po povoljnijim uvjetima:

  • popust od 7% za obročno plaćanje do 8 rata bez kamata putem obustave na plaću kupca, zaključno do 31. listopada 2009. godine
  • popust od 5% za obročno plaćanje do 10 rata bez kamata putem obustave na plaću kupca, zaključno do 31. listopada 2009. godine
  • besplatni plastični omoti za udžbenike, radne bilježnice i ostale priručnike
  • besplatna dostava u Hrvatskoj na unaprijed dogovorene lokacije (s time da se dostava ne vrši do kućnih vrata svakog pojedinog kupca/člana NSZ)

 

 

Kako povoljnije kupiti školske udžbenike i pribor?

 

Prodaja školskih udžbenika i pribora po gore navedenim uvjetima organizira se isključivo putem sindikalnih podružnica koje narudžbenice prodavatelja distribuiraju svojim članovima.

Obavještavamo sve sindikalne podružnice da narudžbenice za školske udžbenike i pribor mogu preuzeti s naše web stranice http://www.nsz.hr/novosti-ostale-vijesti.php?NID=397

Svatko tko se odluči kupovati školske udžbenike i pribor pod gore navedenim uvjetima, dužan je potpisati izjavu o obustavi plaće, istu ovjeriti u računovodstvu kod svog poslodavca te je dostaviti sindikalnoj podružnici (sindikalnom povjereniku ili osobi koju sindikalni povjerenik ovlasti za odrađivanje ovog posla).

Obavještavamo sindikalne podružnice da izjavu o obustavi  plaće također mogu preuzeti s gore navedene web stanice i uručiti je zainteresiranim kupcima.

 

Ostale ugovorene povoljnosti

 

Obavještavamo da je potpisan i ugovor između Matice hrvatskih sindikata i PROFIL MULTIMEDIJA d.o.o., temeljem kojeg svi članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i ostali članovi sindikata uključenih u Maticu ostvaruju sljedeće povoljnosti:

 

  • popust od 7% za gotovinsko plaćanje na cjelokupan asortiman u Profilovim multimedijalnim knjižarama, zaključno do 31. listopada 2009. godine
  • trajan popust od 10% za gotovinsko plaćanje na sva Profilova izdanja popularne knjige u Profilovim multimedijalnim knjižarama, počevši od 01. studenog 2009. godine.

 

Za ostvarenje gore navedenih popusta na gotovinsko plaćanje, kupac je pri kupnji u Profilovim multimedijalnim knjižarama dužan prilikom plaćanja predočiti osobnu iskaznicu te člansku iskaznicu Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.


 
2009-08-25 Na vrh
 Sindikat - referendum o prihvaćanju sporazuma o plaćama
 

NEZAVISNI SINDIKAT ZNANOSTI I VISOKOG OBRAZOVANJA

Independent Union of Research and Higher Education Employees of Croatia

Sindikalna podružnica Medicinskog fakulteta, Zagreb, Šalata 3

 

sind

Poštovani članovi,

 

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja raspisao je referendum o prihvaćanju sporazuma o plaćama.

Referendum će se u našoj ustanovi održati:

- u ponedjeljak, 8. lipnja od 9 do 15 sati

- u utorak, 9. lipnja od 9 do 15 sati

Glasačka mjesta:

I. Ured g. Miće Koraća, s. 211, II. kat nove zgrade dekanata, Šalata 3

II. Ured gđe Slavice Barbić, s. 123, I. kat, Škola narodnog zdravlja "A. Štampar",

Rockefellerova 4

III. Studentska referada, gđa Velka Despot, Edukacijski centar, KBC Zagreb,

Kišpatićeva 12

Referendum se provodi radi prihvaćanja sporazuma o plaćama koji je 13. svibnja 2009., nakon štrajka, parafiran između Vlade Republike Hrvatske i osam sindikata javnih službi. Sporazum stupa na snagu tek ako ga članovi prihvate na referendumu. Stoga Vas molimo da, nakon što pažljivo pročitate Glasnik, pristupite izjašnjavanju i izrazite svoje stajalište.

 

Glavni povjerenik

mr. sc. Maja Balarin

 


 
2009-06-04 Na vrh
 Komemoracija za mr.sc. Željka Bantića - 29. svibnja 2009. - Dvorana O u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar"
 

Komemoracija za nedavno preminulog

mr.sc. Željka Bantića, dr.med., umirovljenog dugogodišnjeg nastavnika

Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

održati će se

u petak, 29. svibnja 2009. godine s početkom u 13 sati

u dvorani O (II. kat) Škole narodnog zdravlja
„Andrija Štampar“, Rockefellerova 4, Zagreb.


 
2009-05-29 Na vrh
 XCARNet - nova generacija uredjaja za pristup Internetu na području grada Zagreba
 

Postovani korisnici,


Ovim putem Vas obavijestavamo da ce tvrtka B.net tijekom mjeseca
prosinca izvrsiti prelazak na novu generaciju uredjaja za pristup
Internetu na sirem podrucju grada Zagreba. Kako nova generacija
uredjaja ne podrzava PPPoE tehnologiju koju su korisnici XCARNet
paketa do sada koristili neophodno je izvrsiti odredjene promjene u
tehnologiji prihvata korisnickih podataka tako da cete od sada za
spajanje morati koristiti PPTP umjesto dosadasnje PPPoE veze.

Prebacivanje korisnika na nove uredjaje planirano je kroz mjesec
prosinac. Od trenutka prelaska korisnici XCARNeta se vise nece moci
spojiti putem PPPoE veze na CARNet mrezu i Internet. Umjesto toga
morat ce kreirati i pokrenuti novu PPTP vezu.

Detaljne upute za spajanje putem PPTP svaki korisnik ce dobiti na
kucnu adresu, a snjima i planirani datum prelaska za pojedinog
korisnika. Termini prelaska po kvartovima u Zagrebu ce biti objavljeni
na sluzbenim Internet stranama usluge CARNeta i tvrtke B.net.

Za sve informacije vezane za prijelaz mozete se obratiti na B.netov
helpdesk: 062/100-101

Unaprijed se ispricavamo na smetnji i eventualnim prouzrocenim
neugodnostima,

         Darko Paric


 
2008-11-30 Na vrh
 Stipendije za mlade istraživače
 

Obavijest o mogućnostima dobijanja stipendije za mlade istraživače različitih područja i interesa.
Nadam se da ćete naći zainteresirane u vašoj ustanovi.

S poštovanjem,
  

                Irena Stopfer, Sveuciliste u Zagrebu

 

Opširnije (pdf)


 
2008-09-20 Na vrh
 Raspisan je natječaj za sudjelovanje u Programu bilateralne mobilnosti u visokom obrazovanju
 Raspisan je natječaj za sudjelovanje u Programu bilateralne mobilnosti u visokom obrazovanju za akademsku godinu 2008./2009. i financijsku potporu studentima koji odlaze na inozemne visokoškolske ustanove u ljetnom semestru.
Rok za prijavu: 15. listopada 2008.

 
 
SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
 
 
na temelju Odluke Agencije za mobilnost i programe Europske unije  (Klasa: 65-03/08-06-01, ur. broj: 359-01/08/01), Odluke Senata od 16. rujna 2008. i sklopljenih bilateralnih sporazuma sa stranim visokoškolskim ustanovama raspisuje
 
NATJEČAJ

 
za sudjelovanje u Programu bilateralne mobilnosti u visokom obrazovanju za ak. god. 2008./2009. i financijsku potporu studentima koji odlaze na inozemne visokoškolske ustanove u ljetnom semestru

 OPŠIRNIJE NA STRANICAMA SVEUČILIŠTA


 
2008-09-19 Na vrh
 Obavijest o autoriziranom pristupu na računala u holu fakulteta
 

E D U P O I N T

Na web adresi http://www.carnet.hr/casopis objavljen je novi broj casopisa Edupoint.

Iz novog broja izdvajamo:

clanak g. Damira Ristera o e-ucenju i tome kako online tecajevi mogu zadovoljiti specificne obrazovne potrebe darovite djece

clanak gdje. Susan Lowes o iskustvima nastavnika koji osim u ucionici poducavaju i putem online nastave

najnovije vijesti i zanimljivosti vezane uz primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju

Ukoliko i vi zelite pisati za casopis Edupoint, predlazemo vam da procitate upute za autore (http://www.carnet.hr/casopis/upute)

te da nam elektronickim putem na adresu edupoint-urednistvo@carnet.hr posaljete kratki sazetak teme o kojoj biste zeljeli pisati.


 Obavijest o autoriziranom pristupu na računala u holu fakulteta

Obavještavamo da će se od utorka 26. veljače 2008. na računala u holu fakulteta moći pristupiti autorizirano koristeći se AAI@EduHr korisničkim računom.

Za autorizirani pristup i prijavu na računalima u holu potrebno je koristiti vlastiti AAI@EduHr korisnički račun (primjer@mef.hr) (primjer@sfzg.hr)

Po završetku rada na računalu obavezna je odjava (START-LOG OFF)Pravilnom odjavom sprječavate zlonamjerno korištenje vlastitog korisničkog računa.

Sve zlonamjerne radnje (nepoćudni sadržaji, korištenje P2P programa, pokušaji mijenjanja sistemskih datoteka…) na računalu bit će oštro sankcionirane.

Za moguća pitanja obratite se odsjeku za informatičku djelatnost

CARNet koordinator

Darko Marinović, prof.


 
2008-02-26 Na vrh
 PhD Program Molecular Medicine, Medical University of Graz, Austria
 

PhD Program Molecular Medicine
Medical University of Graz, Austria
17 positions for graduate students

Starting October 1, 2008

Application Deadline: March 9, 2008

The Medical University of Graz offers a PhD-Program in Molecular Medicine taught in English.

The program provides cutting-edge education with respect to the molecular basis of human diseases and therapeutics. The thesis projects will focus on various aspects of metabolic diseases, inflammation, and cancer and integrate basic, applied, and clinical sciences, as well as a wide spectrum of experimental techniques.

The program offers multidisciplinary training in Molecular Medicine in a productive and international environment. Successful applicants will carry out individual research projects and participate in lectures, courses, journal clubs, thesis seminars, congresses etc.

Admitted PhD-students will be employed for 3 years including social benefits. Applicants must hold a master degree in Medicine, Chemistry or Life Sciences. Good written and spoken English skills are required.

Further information and application forms are available at: http://www.meduni-graz.at/phd/

Applications must be submitted only on the requested forms by e-mail to: PhD-molmed@meduni-graz.at

Program(pdf)


 
2008-01-22 Na vrh