Naslovnica >O nama >Osnovni podaci >Vijesti >Arhiva (Novosti)  
Arhiva (Novosti)
 Sretan i blagoslovljen Uskrs
 

Sretan i blagoslovljen Uskrs svim studentima, djelatnicima, suradnicima i prijateljima Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu!


 
2014-04-19 Na vrh
 Prof. dr. sc. Damir Boras novoizabrani rektor Sveučilišta u Zagrebu
 

Od ukupno 69 izabranih članova Senata Sveučilišta u Zagrebu sjednici je nazočilo njih 68. Nakon prvoga izbornoga kruga, u kojem je sudjelovalo četvero kandidata, u drugi je krug ušlo njih dvoje: prof. dr. sc. Damir Boras i prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

U drugom izbornom krugu prof. dr. sc. Damir Boras dobio je 35 glasova, a njegova protukandidatkinja prof. dr. sc. Blaženka Divjak osvojila je 31 glas; dva su glasačka listića bila nevažeća. 

Podsjetimo, u skladu s Uputama za postupak izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu te s odlukom Izbornog povjerenstva, Senatu je 8. travnja 2014. svoje izborne programe predstavilo četvero predloženika: prof. dr. sc. Damir Boras (predloženik Vijeća društveno-humanističkog područja i triju sastavnica Sveučilišta u Zagrebu: Fakulteta političkih znanosti, Filozofskog fakulteta i Učiteljskog fakulteta), prof. dr. sc. Blaženka Divjak (predloženica Vijeća biotehničkog područja), prof. dr. sc. Melita Kovačević (predloženica Vijeća prirodoslovnog područja i Vijeća umjetničkog područja) i prof. dr. sc. Nedjeljko Perić (predloženik Vijeća tehničkog područja).

Prof. dr. sc.  Damir Boras svoje mandatno razdoblje započet će 1. listopada 2014.

Program rada prof. dr. sc. Damira Borasa

Životopis

(preuzeto sa unizg.hr)


 
2014-04-16 Na vrh
 Kampusijada 2014. - sportsko natjecanje studenata (29. svibnja)
 

Kampusijada je projekt pokrenut od strane Studentskog centra, a u suradnji sa Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom, Fakultetom prometnih znanosti i Hrvatskim studijima. Prva Kampusijada održala se 2009. godine na Znanstveno učilišnom kampusu Borongaj, a studenti su se tom prilikom natjecali u sportskim disciplinama.

U popodnevnim satima je pripremljen i glazbeni program.

Ove godine Kampusijada će se, nakon stanovite pauze, održati 29. svibnja na tradicionalnoj lokaciji. Studenti će imati prilike natjecati se u pojedinačnim (šah, stolni tenis, skakanje u vreći) i ekipnim (nogomet, košarka, odbojka, graničar, kartanje bele, povlačenje užeta) sportovima. Osim toga, bit će organiziran buvljak, a glazbenu podršku pružit će i studentski DJ-evi.

Detaljnije o programu i prijavama: http://kampusijada2014.wix.com/kampusijada2014#!Otvorene-prijave-na-Kampusijadu-2014/cay8/3E794189-B31B-4C78-9A83-728C2E03C11C


 
2014-04-16 Na vrh
 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava (događanja u sklopu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu)
 

Već gotovo sedamdeset godina 23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava. Na taj dan UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.  Slijedeći svjetske trendove, a ujedno vrednujući i vlastitu baštinu, u Hrvatskoj se od 2012. godine 23. travnja u večernjim satima održava Noć knjige. Od 2013. u programu Noći knjige sudjeluju i dvije knjižnice Medicinskog fakulteta – Središnja medicinska knjižnica i Knjižnica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar.

Pozivamo vas stoga da u srijedu 23. travnja 2014. godine od 18:00 do 22:00 posjetite naše knjižnice, obilježite zajedno s nama ovaj važan datum i sudjelujete u zanimljivom programu!

Programi događanja:

Središnja medicinska knjižnica

Knjižnica škole narodnog zdravlja Andrija Štampar

Veselimo se Vašem dolasku,

Lea Škorić, Središnja medicinska knjižnica, v. d. voditeljice

Lovela Machala-Poplašen, Knjižnica Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar, voditeljica


 
2014-04-16 Na vrh
 MEDINFO Radionica – Akreditacija studijskih programa i prepoznavanje neformalnog i informalnog učenja
 

Pozivamo sve zainteresirane na radionicu Akreditacija studijskih programa i prepoznavanje neformalnog i informalnog učenja. Radionica se održava u sklopu provedbe projekta MEDINFO – Razvoj kurikuluma za Interdisciplinarni poslijediplomski specijalistički studij medicinske informatike.

Program radionice nalazi se ovdje.

Mjesto i vrijeme: 

Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, dvorana E
Rockefellerova 4, Zagreb 
četvrtak, 17. travnja 2014. 
10 – 17 sati

Projekt MEDINFO je financiran od strane Europske unije, iz programa IPA IV – Razvoj ljudskih potencijala. Projekt izvode sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, Fakultet organizacije i informatike i Medicinski fakultet, Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar”. Jedan od očekivanih rezultata projekta je nacrt prijedloga kurikuluma interdisciplinarnog specijalističkog poslijediplomskog studija iz medicinske informatike te izrada standarda kvalifikacije sveučilišni specijalist medicinske informatike sukladno Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

Na radionicu se možete prijaviti do 15. travnja 2014. godine na slijedećoj adresi: http://foodle.srce.hr/foodle.php?id=gz5cabxm

Radionicu možete pratiti i putem webinara na adresi https://connect.srce.hr/medinfo/

Veselimo se Vašem sudjelovanju!


 
2014-04-06 Na vrh
 Hrvatska ura: četvrtak, 17. travnja 2014. "Od Zaklade onkologija do Hrvatskog virtualnog instuta za rak"
 

Predavanje: "Od Zaklade onkologija do Hrvatskog virtualnog instituta za rak"

Predavač: prof.dr.sc. Mirko Šamija, predsjednik Zaklade onkologija i dr.sc. Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda RH

Mjesto i vrijeme: 
Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, dvorana A
Rockefellerova 4, Zagreb 
četvrtak, 17. travnja 2014. 
19.00 – 21.00 sati


 
2014-04-04 Na vrh
 CROatian Student Summit 10 (CROSS 10) - 9. do 12.4.2014.
 

Pozivamo Vas na ovogodišnji CROatian Student Summit, CROSS 10, međunarodni znanstveni kongres studenata i mladih znanstvenika biomedicinskog područja. Deseti kongres u nizu će se održati od 9. do 12. travnja 2014. godine na prostoru Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Šalata 3.

Riječ je o projektu Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji je proteklih godina pronašao svoje mjesto kao jedan od vodećih kongresa u svom području među studentima i mladim znanstvenicima u Hrvatskoj, ali i u široj regiji. Sudjelovati možete ako ste student bilo kojeg domaćeg ili inozemnog biomedicinskog fakulteta ili mladi znanstvenik sa završenim fakultetom iz navedenog područja.

Način sudjelovanja može biti aktivan ili pasivan. 

Pasivno sudjelovanje znači nazočiti kao slušač na predavanjima i ostalim kongresnim događanjima, dok aktivno sudjelovanje podrazumijeva predstavljanje rezultata svojih istraživanja (oralnom prezentacijom ili predstavljanjem postera) koja mogu, ali ne moraju nužno biti vezana za temu kongresa. 

Deadline za prijavu sažetaka je 15. ožujak.

Detaljnije informacije o kongresu možete pronaći na stranici: http://cross.mef.hr/.

Za sva pitanja i nejasnoće, molimo Vas da se obratite na službeni e-mail koji glasi: cross@mef.hr 

Veselimo se Vašem dolasku!

Organizacijski odbor CROSS 10


 
2014-04-03 Na vrh
 Svjetski dan zdravlja - 7.4.2014.
 

Obilježavanje ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja započinjemo

7. travnja 2014. u 9:15 sati
u dvorani A Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“

skupom koji zajednički organiziraju:

Ministarstvo zdravlja RH, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ured Svjetske zdravstvene organizacije u RH, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, Hrvatsko društvo za javno zdravstvo HLZ-a i Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Program obilježavanja Svjetskog dana zdravlja 2014.

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. travnja s ciljem podizanja svijesti javnosti o ključnim globalnim javnozdravstvenim izazovima.

Njegovo se obilježavanje veže svake godine uz drugu aktualnu temu prema odabiru Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Ovogodišnja tema skreće pozornost na bolesti koje prenose vektori (http://www.who.int/en).

Svjetski dan zdravlja je prigoda da se pozornost usmjeri na ključne javnozdravstvene teme, a te se aktivnosti nastavljaju i nakon 7. travnja.

Škola narodnog zdravlja “Andrija Štampar” provodi ih zajednički sa Ministarstvom zdravlja Republike Hrvatske i suradnim ustanovama, osobito Hrvatskim društvom za javno zdravstvo Hrvatskog liječničkog zbora pod zajedničkim nazivom Prevencija.

S ponosom ističemo doprinos dr. Andrije Štampara osnivanju Svjetske zdravstvene organizacije. Andrija Štampar izabran je za predsjednika Prve Skupštine Svjetske zdravstvene organizacije koja je započela s radom 23. srpnja 1948.god. nakon što je pune dvije godine vodio sve poslove SZO u osnivanju. Upravo je ta Prva Skupština proglasila 7. travnja Svjetskim danom zdravlja u spomen na dan kad je SZO i službeno utemeljena (7. travnja 1948. je datum do kojeg su parlamenti polovice zemalja članica ratificirali Ustav SZO koji je prethodno prihvaćen od njihovih delegacija na Svjetskoj zdravstvenoj konferenciji održanoj u srpnju 1946. u New York-u).

Veselimo se vašem dolasku!


 
2014-04-03 Na vrh
 Festival znanosti 2014.
 

Pozivamo Vas da svojom nazočnošću uveličate Festival znanosti 2014. i pridružite se članovima svojih Zavoda koji aktivno sudjeluju u održavanju ove manifestacije. Festival s temom „Valovi“ se održava u Tehničkom muzeju od ponedjeljka, 7.04. do subote 12.04. U ponedjeljak, 7.04. popodne u Tehničkom muzeju se održavaju predavanja i radionice u organizaciji naših Zavoda.

Od 16,00 do 16,30 Sanja Dolanski Babić će održati kratko uvodno predavanje: Valovi svuda oko nas. Od 16,30 do 17,00 studentica Kristina Žužul (6.godina medicine na engleskom jeziku) će održati predavanje proizašlo iz njezinog diplomskog rada s naslovom: Uporaba lasera u dermatologiji čime će vjerujem utažiti znatiželju prisutnih za vrlo konkretnom primjenom izvora valova. Od 17,15 do 18,00 ćete imati čast upoznati, ako to već niste na Memorijalu D.Perovića i J.Krmpotić-Nemanić, Igora Erjaveca, koji će održati zanimljivo predavanje o dijelu projekta „Osteogrow“: Kosti gledane rendgenskim zrakama. U 18,30 Mislav Čavka će održati predavanje, koje vjerujem nije potrebno predstavljati: Kako su razotkrivene tajne mumija starih 2500 godina pomoću kompjuterizirane tomografije (CT) i oslikavanja magnetskom rezonancijom (MRI).

U isto vrijeme će se održavati radionice po slijedećem rasporedu:

15,30- 17,00:  Upoznajmo vlastite stanice pomoću svjetlosnog mikroskopa (Zavod za biologiju - Tamara Nikuševa Martić, Ljiljana Šerman i student Filip Đerke)

15,30- 17,00: Elektromagnetski spektar – što je to? (Zavod za fiziku i biofiziku - Marko Škrabić i studenti: Eva Mikuličić, Hrvoje Mlinarić i Nikola Prpić)

15,30- 17,00: Istraživanje mikroorganizama mikroskopom (Zavod za mikrobiologiju - Esmina Prahin, Silvija Andal Smola i Vedran Prahin) 

17,00- 18,30: Val laži i valovi disanja (Zavod za fiziologiju - Tomislav Kelava, Danka Grčević i Alan Šućur) 

17,00 -19,00: Dozimetrija ionizirajućeg zračenja (radionica članica Hrvatskog društva za zaštitu od zračenja – Marija Majer, Željka Knežević Medija, Jelena Popić Ramač i Sanja Dolanski Babić)

17,30 -19,00: Neuroznanstvena radionica – Moždani valovi (Hrvatski institut za istraživanje mozga – Goran Ivkić, Goran Sedmak i Branka Bartolić)

Svečano otvorenje Festivala znanosti u Zagrebu od strane Rektora i ostalih visokih dužnosnika je u 20,00 kada nastupa i naš zbor Lege Artis. Pozivam Vas da ostanete do kraja i pridružite se našim vrijednim članovima Zbora.

Nadamo se također da će redakcija časopisa „Medicinar“ uspjeti postaviti izložbu za vrijeme trajanja Festivala u zgradi Dekanata MF  na 2. katu pod naslovom: Retrospektiva studentskog časopisa Medicinar

Detaljan raspored cjelokupne manifestacije možete naći na adresi: http://tehnicki-muzej.hr/hr/festival-znanosti/2014.

Sanja Dolanski Babić


 
2014-04-03 Na vrh
 5. travnja 2014. (subota) - Dan otvorenih vrata Medicinskog fakulteta
 

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i ove godine - 5.travnja, srednjoškolcima, njihovim roditeljima i svim zainteresiranima otvara svoja vrata te im pokušava prikazati „medicinu“ na jedan drugačiji način. „Medicinu“ koja nije samo učenje velikih i debelih knjiga nego nešto puno više od toga.

U samom predvorju fakulteta udruge će prikazati svoje projekte i dosadašnje uspjehe, a u knjižnici će udruga Stepp zainteresiranima pokazivati tehnike prve pomoći. Studenti-mentori će posjetitelje provesti kroz katedre Medicinskog fakulteta koje će se na zanimljive načine predstavljati. Katedre koje će biti moguće posjetiti su: Anatomija, Fizika, Biologija, Kemija, Fiziologija, Histologija, Temelji neuroznanosti, Patologija i Farmakologija. Sam obilazak katedri će biti u dva termina :

                                               1.  10.00 – 12.00

                                                          2.  13.00 – 15.00

Između dva obilaska, dekan, akademik Davor Miličić, će predstaviti Fakultet i sve što isti nudi. Uz dekana biti će prisutna i profesorica Jasna Lovrić, predsjednica Povjerenstva za upis koja će odgovoriti na pitanja zainteresiranih vezanih uz prijemni ispit.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nas dođu posjetiti osobito mlade buduće liječnike da im pomognemo u odabiru svoga zvanja.


 
2014-03-31 Na vrh
 Prof. dr. sc. Josipa Kern - gošća urednica tematskog broja časopisa Acta medica Croatica
 

Iz tiska je izašao tematski broj časopisa Acta medica Croatica. Tema broja je “Informacijske I komunikacijske tehnologije u sestrinstvu”.

Cjeloviti tekstovi su dostupni na adresi: http://hrcak.srce.hr/index.php?show=toc&id_broj=9616. Osim u elektroničkom, časopis izlazi i u tiskanom obliku.

Primjena IKT u sestrinstvu sastavni je dio obrazovnog kurikula na Sveučilišnom diplomskom studiju sestrinstva, ali i tema znanstvenih i stručnih skupova posvećenih sestrinstvu. U sklopu seminara na predmetu “Informatika u sestrinstvu” studenti izabiru teme o e-zdravlju iz svoje radne okoline, prikazuju ih i raspravljaju s kolegama. Isto se događa i na recentnim znanstvenim i stručnim skupovima. Radovi objavljeni u ovom tematskom broju časopisa su izabrani radovi koji obrađuju informacijsku pismenost medicinskih sestara, primjere e-sestrinstva, informacijsko-komunikacijsku infrastrukturu, moguće smjerove razvoja i organizacijske aspekte e-zdravlja na razini zdravstvene ustanove. Između ostaloga, posebna je pozornost obraćena unapređenju kvalitete rada u sestrinstvu.

Najkvalitetnije radove studenata sestrinstva izabrali su nastavnici tijekom nastave. Autori radova su zatim pozvani da ih dorade u skladu s pravilima časopisa Acta medica Croatica. Nakon regularne recenzije (kako je to uobičajeno za AMC) radovi su ugledali svjetlo dana.

Gošća urednica tematskog broja časopisa je naša prof. dr. sc. Josipa Kern sa Katedre za medicinsku statistiku, epidemiologiju i medicinsku infromatiku koja ističe kako je osobito ponosna na naše studente sestrinstva, a ovaj broj časopisa služi na čast Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 


 
2014-03-25 Na vrh
 GlowBrain Vas poziva na javno predavanje - četvrtak 27.3.2014. u 19 sati
 

GlowBrain Vas poziva na javno predavanje vodećih svjetskih znanstvenika u području istraživanja bolesti mozga. Vidimo se u četvrtak, 27.03.2014. u 19 sati u Kaptol Centru Zagreb, kino Cineplexx!

Nakon Noći kad mozgovi svijetle, GlowBrain za Vas organizira novo događanje! Pozivamo Vas na javno predavanje vodećih znanstvenika u području istraživanja bolesti mozga koje će se održati u dvorani kina Cineplexx, Kaptol Centar Zagreb u četvrtak, 27.03.2014. s početkom u 19 sati.

Prof. dr. sc. Jasna Križ (Quebec, Kanada) i prof. dr. sc. Zaal Kokaia (Lund, Švedska) uvest će Vas u svijet novih tehnologija snimanja mozga te potencijalnih terapija neurodegenerativnih bolesti (moždani udar, ALS i Alzheimerova bolest).

Nakon predavanja i rasprave slijedi druženje s predavačima i GlowBrain timom te projekcija dokumentarnog filma "GlowBrain". Pridružite nam se i saznajte više o novim tehnologijama istraživanja koje se uspostavljaju na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanja će se održati na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan. Na ulazu ćemo Vas zamoliti da se upišete u Knjigu gostiju.

Pozivnica se nalazi ovdje.

Saznajte više na web stranici projekta GlowBrain: www.glowbrain.hiim.hr!

Veselimo se Vašem dolasku!

GlowBrain tim


 
2014-03-18 Na vrh
 Hrvatska ura: četvrtak, 20. ožujka 2014. - SAD i Hrvatska: (dva) vrlo različita svijeta
 

Predavanje: "SAD i Hrvatska: dva (vrlo) različita svijeta"

Predavač: prof.dr.sc. Dejan Vinković izvanredni profesor na Odjelu fizike, PMF Split, Sveučilište u Splitu i izvršni direktor Instituta sinergije znanosti i društva, Čakovec

Mjesto i vrijeme:
Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, dvorana A,
Rockefellerova 4, Zagreb
četvrtak, 20. ožujka 2014.
19.00 – 21.00 sati


 
2014-03-17 Na vrh
 13. Tjedan mozga - 10. - 16.3.2014.
 
Tjedan mozga - manifestacija popularizacije neuroznanosti - odvijat će se od 10. - 16. ožujka 2014., u organizaciji Hrvatskog društva za neuroznanost i Hrvatskog instituta za istraživanje mozga. Ovogodišnje teme su: Socijalni mozak, Mozak i bol, Neuralne mreže i ponašanje. Detaljni raspored događanja u Zagrebu i drugim hrvatskim gradovima pogledajte na mrežnoj stranici www.hiim.hr Pozivamo studente, nastavnike i sve djelatnike Fakulteta da u bogatom programu pronađu temu koja ih zanima i da sudjeluju u predavanjima i tribinama na kojima će imati prilike saznati najnovije činjenice i spoznaje iz područja istraživanja mozga.
 
 

 
2014-03-05 Na vrh
 TRIBINA - Presjecišta suvremene medicine i strojarstva - 13.3.2014. (četvrtak) u 15h, dvorana Čačković
 

TRIBINA

"Presjecišta suvremene medicine i strojarstva"

13. ožujka 2014.g. - 15 sati

Dvorana Miroslav Čačković, Šalata 3 - Zagreb


Predsjedatelji: akademik Davor Miličić, prof. dr. sc. Ivan Juraga

15.00 – 15.10 Pozdravni govori:
akademik Davor Miličić, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
prof. dr. sc. Ivan Juraga, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu

15.10 – 15.20 prof. dr. sc. Igor Čatić
Zašto medicina, tehnika i strojarstvo

15.20 – 15.30 prof. dr. sc. Bojan Jerbić
Robotika i medicina

Medicinske konstrukcije i računalne simulacije
Predsjedatelj: prof. dr. sc. Bojan Jerbić

15.30 – 15.35 prof. dr. sc. Tanja Jurčević-Lulić, prof.dr.sc. Aleksandar Sušić, Jasna Leder Horina, mag. ing.
Medicinske konstrukcije

15.35 – 15.40 prof. dr. sc. Milan Opalić, dr. sc. Nenad Šešić
Hiperdimenzioniranje koštanih implantata i biološke posljedice

15.40 – 15.45 prof. dr. sc. Damir Semenski
Biomehanička ispitivanja kostiju i ligamenata

15.45 – 15.50 prof. dr. sc. Zdravko Virag, prof. dr. sc. Mario Šavar, prof. dr. sc. Ivo Džijan,
dr. sc. Severino Krizmanić, Ivan Korade, mag. ing., Fabijan Lulić, dr. med. kardiolog

Matematičko modeliranje cirkulacije

15.50 – 15.55 doc. dr. sc. Igor Karšaj, prof. dr. sc. Jurica Sorić, prof. dr. sc. Ivo Lovričević, Lana Virag, mag. ing. mech., Jay d. Humphrey, Ph.d. (department of Biomedical engineering, Yale University, USA)
Trodimenzijski materijalni model razvoja aneurizme u abdominalnoj aorti

Tehnika, mehatronika i robotika u medicini
Predsjedatelj: prof. dr. sc. Tanja Jurčević-Lulić

15.55 – 16.10 prof. dr. sc. Toma Udiljak, Karlo Obrovac, dr. med., dr. sc. Tomislav Staroveški
Prototip automatiziranog sustava za obradu ortopedskih uložaka
Primjena bezkontaktnih mjernih tehnologija u medicini
Konstrukcija i proizvodnja individualnih kalupa za potrebe izrade medicinskih proizvoda
Modeliranje trošenja medicinskog svrdla

16.10 – 16.15 prof. dr. sc. Zdravko Schauperl
Materijali u biomedicini

16.15 – 16.20 prof. dr. sc. Mladen Crneković, Milan Kovač, dipl. inž.
Invalidsko vozilo s mogućnošću savladavanja stepenica

16.20 – 16.25 prof. dr. sc. Željko Šitum
Hodajući robot pokretan umjetnim pneumatskim mišićima

16.25 – 16.30 prof. dr. sc. Mladen Šercer
Aditivni postupci u medicini

16.30 – 16.35 prof. dr. sc. Bojan Jerbić, prof. dr. sc. Gojko Nikolić, doc. dr. sc. Darko Chudy
Primjena robota u neurokirurgiji, RONNA – Robotska Neuro-Navigacija

16.35 – 16.40 prof. dr. sc. Srećko Švaić, Alan Rodić, mag. ing.
Primjena Infracrvene termografije u medicinskoj dijagnostici

16.40 – 17.30 Rasprava

Poziv za tribinu nalazi se ovdje.


 
2014-03-05 Na vrh
 INTERVJU - Prof. Maaret Castrén, predsjednica Europskog vijeća za reanimatologiju (European Resuscitation Council, ERC)
 

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu posjetila je predsjednica Europskog vijeća za reanimatologiju (European Resuscitation Council, ERC), prof. dr.sc. Maaret Castrén. Tijekom svojeg boravka na Medicinskom fakultetu prof. dr.sc. Maaret Castrén je 3. ožujka 2014.  studentima i svim zainteresiranima održala dva predavanja:

1. European Resuscitation Council - the strength of collaboration

2. Emergency medicine - poor general condition - life threatening condition

Bila je ovo dobra prilika za razgovor sa prof. Castrén:

Na predavanju ste rekli kako je jedina medicinska specijalizacija koju su pacijenti samoincijativno oduvijek tražili upravo specijalizacija iz hitne medicine. Zašto je tome tako?

Razlozi su povijesni, a dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država. Udruženja pacijenata su vremenom počela zahtijevati da se odredi netko kome će se pacijenti uvijek moći obratiti i tko će se brinuti o njihovim, ponekad najosonovnijim, potrebama. Tako je sve počelu u SAD-u.

Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu je prvi u Europi koji je u svoj nastavni kurikulum uveo izvođenje licenciranih tečajeva iz područja reanimatologije (Basic Life Support, Advanced Life Support) koji će se kao dio redovite nastave održavati od 3. do 6. godine studija. Što to konkretno znači za studente – buduće liječnike?

U situacijama kada je potrebna kardiopulmonalna reanimacija vremena nema. Najčešće nema nekoga tko bi vam pomogao, a da je u vašoj blizini. Ne možete otići niti u knjižnicu posavjetovati se sa stručnom literaturom. Morate biti spremni i znati što točno i na koji način činiti u datom trenutku – morate biti sigurni u sebe. Iznimno me veseli što je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu prepoznao važnost strukturiranog i slojevitog pripremanja studenata za nepredviđene situacije – to je pristup prema kojem se potrebne vještine i znanja usvajaju na najkvalitetniji mogući način.

Proteklih dana ste posjetili  Zavod za hitnu medicinu grada Zagreba u Henizelovoj ulici. Možete li napraviti barem grubu usporedbu između viđenog i onoga što vidite po ostalim zemljama Europske unije?

Moram priznati da je zgrada u Heinzeolovoj ulici ogromna i odlično opremljena. Ono što mi se posebno svidjelo je da je i odjel psihijatrije u istoj zgradi. To je nešto o čemu mi jako puno diskutiramo u Skandinaviji jer mi nemamo odjel psihijatrije u istom prostoru gdje je i hitna pomoć. Tamo je također i oftalmologija što je također vrlo dobro. Imala sam priliku vidjeti i mnoštvo ljudi koji čekaju u čekaonici – to je problem s kojim se suočavamo apsolutno svi u Europi. Također sam u razgovoru s kolegama saznala kako i u Hrvatskoj postoje određeni problemi u izvedbi i provođenju novog specijalističkog programa iz hitne medicine. Isto se događa i u ostalim zemljama budući da se radi o najmlađoj specijalizaciji i potrebno je neko vrijeme kako bi se detektirale i ispravile potencijalne slabosti samog programa. Imate puno pacijenata, manjak sredstava i manjak kadrova.

Kod nas u Hrvatskoj nerijetko se ističe da se brojni pacijenti javljaju u hitnu, a da ustvari uopće nisu urgentni pacijenti. Možete li to komentirati? Imaju li druge zemlje sličan slučaj?

Ne bih to gledala na način da se radi o „krivim“ pacijentima. To su ljudi kojima je potrebna medicinska skrb i pomoć. Mi, liječnici, smo ti koji trebamo naći način kako ljudima pomoći. Mogu se složiti s tim da možda ambulante hitne medicine nisu uvijek najadekvatnije mjesto gdje trebaju tražiti pomoć, ali moramo raditi na educiranju pučanstva kako bismo ih upoznali kome se javiti u pojedinim situacijama i stanjima.

Kakva je suradnja European Resuscitation Councila (ERC-a) kojem ste na čelu sa Hrvatskim društvom za reanimatologiju?

Hrvatsko društvo za reanimatologiju je dio ERC-a koje ima dva predstavnika u tijelu zaduženom za odnose sa svim ostalim članovima ERC-a. Hrvatska igra vrlo bitnu ulogu u ERCu, ali što je još bitnije imate odličan plan i mrežu vrlo stručnih i motiviranih instruktora koji drže edukaciju prema smjernicama ERCa.

Kako ste zadovoljni održanim predavanjima, odazivom studenata i njihov interesom za teme o kojima ste govorili?

Obzirom da se radi o ponedjeljku u podne i više sam nego zadovoljna odazivom i interesom za moja predavanja. Ovom prilikom se želim zahvaliti Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na čelu sa dekanom akademikom Miličićem i prodekanom prof. Ježekom, na gostoprimstvu i ljubaznosti koju su mi iskazali kao i na tome da su mi dali mogućnost predavati njihovim studentima.

Jeste li prvi puta u Hrvatskoj?

Jesam. Prvi put u životu sam u Hrvatskoj i moram priznati da mi se Zagreb jako svidio. Nadam se da ću u idućem posjetu biti u prilici posjetiti Dubrovnik i vašu obalu za koju sam čula da je jednostavno fantastična.

Razgovor vodio Danko Relić, dr. med.


 
2014-03-03 Na vrh
 IZVJEŠTAJ - The Cardiovascular Disease Continuum in the Era of Evidence Based Medicine i razgovor sa prof. Vardasom, predsjednikom ESC-a
 

European Society of Cardiology (ESC) i Hrvatsko kardiološko društvo organizirali su 28. Veljače i  1. Ožujka konferenciju iz serije „Grand courses“ pod nazivom „The Cardiovascular Disease Continuum in the Era of Evidence Based Medicine“, a glavna tema bila je arterijska hipertenzija.

ESC je fokusirano na razvoj i implementaciju kvalitetnih smjernica koje bi unaprijedile pružanje zdravstvene zaštite pacijentima i eliminirale postojeće raskorake koje postoje u zdravstvenim sustavima ukupno 56 zemalja članica ESC-a. Hrvatsko kardiološko društvo je značajan član ESC-a i konstantno radi na trajnoj medicinskoj izobrazbi te implementaciji smjernica ESC-a.

Tijekom trajanja konferencije održani su okrugli stolovi koje su moderirali priznati europski i hrvatski eksperti:

Prof. Enrico Agabiti Rosei (Italija)

Prof. Robert Fagard (Belgija)

Prof. Fausto Pinto (Portugal)

Prof. Panos Vardas (Grčka)

Prof. Christos Vlachopoulos (Grčka)

Prof. Diana Delić – Brkljačić (Hrvatska)

Prof. Bojan Jelaković (Hrvatska)

Akademik Davor Miličić (Hrvatska)

Prof. Luka Zaputović (Hrvatska)

Imali smo priliku kratko porazgovarati sa profesorom Panosom Vardasom, predsjednikom European Society of Cardiology.

Prof. Vardas što za Vas kao predsjednika ESCa predstavlja ova konferencija?

Cilj serije konferencija pod nazivom „Grand courses“ je približiti kardiološke smjernice svim nacionalnim kardiološkim društvima koja djeluju pri ESCu. ESC kreira smjernice, ali konstantna suradnja i komunikacija sa nacionalnim organizacijama je neophodna kako bismo mogli pravovremeno uočiti evenutalne nedostatke u smjernicama i probleme koji se javljaju pri implementaciji istih.

Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti u Europi. Možete li u nekoliko točaka sažeti što činiti kako bi se to promijenilo?

Istina je da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzrok smrtnosti, osobito iznenadna srčana smrt. Tu smrtnost je moguće smanjiti pravilnim i pravovremenim preventivnim aktivnostima. Današnji tempo i stil života nažalost ne idu u prilog tome. Moramo biti svjesni činjenica da je, recimo, pušenje jedan od najčešćih uzroka kardiovaskularnih bolesti uz naravno šećernu bolest, arterijsku hipertenziju i dislipidemiju. Ukratko, smatram da bi europski građani trebali puno ozbiljnije shvaćati preporuke koje dolaze od strane ESC-a vezane za prevenciju razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Hrvatsko kardiološko društvo je vrlo aktivno u Hrvatskoj – kakva je njegova uloga u radu ESCa?

Hrvatsko kardiološko društvo je svima nama jako dobro poznato i vrlo je aktivno u ESCu zahvaljujući predsjedniku akademiku Davoru Miličiću koji je ujedno i član našeg izvršnog odbora te na taj način ima priliku utjecati na kreiranje politike ESCa i svih naših aktivnosti.

Jeste li sada prvi puta u Hrvatskoj?

Ne. Bio sam puno puta u Hrvatskoj u gotovo svim regijama. Uvijek me očara ljepota vaše zemlje, osobito prekrasna obala i Jadransko more.

Zahvaljujemo prof. Vardasu!
 

 

 

 


 
2014-03-03 Na vrh
 Rezultati izbora za zastupnike Sabora Sindikata
 
 

 
2013-10-31 Na vrh
 NATJEČAJ ZA POSLIJEDIPLOMSKE SPECIJALISTIČKE STUDIJE U AK.GOD. 2013./2014., S POČETKOM U ZIMSKOM SEMESTRU
 

NATJEČAJ ZA POSLIJEDIPLOMSKE SPECIJALISTIČKE STUDIJE U AK.GOD. 2013./2014., S POČETKOM U ZIMSKOM SEMESTRU

ROK ZA PREDAJU PRIJAVA ZA STUDIJE: Pediijatrija, Klinička radiologija, Medicina rada i sporta, Obiteljska medicina, Ortopedija i traumatologija i Psihoterapija JE DO 14.11.2013.

ROK ZA PREDAJU PRIJAVA ZA STUDIJE: Dječja i adolescentna psihijatrija, Javno zdravstvo, Ultrazvuk u ginekologiji i porodništvu i Ultrazvuk u kliničkoj medicini, smjer: gastroenterologija i hepatologija JE DO 31.12.2013.

Obavijest za strane studente: Studenti koji su diplomu stekli izvan Republike Hrvatske (iznimka su kandidati koji su diplomu stekli na teritoriju bivše Jugoslavije prije lipnja 1991.godine), dužni su proći postupak akademskog priznavanja. Informacije dostupne u Uredu za akademsko priznavanje.

Dokumenti o specijalističkom poslijediplomskom studiju

Obrazac za prijavu na specijalistički poslijediplomski studij s rokom prijave do 14.11.2013.

Obrazac za prijavu na specijalistički poslijediplomski studij s rokom prijave do 31.12.2013.

Upute za studente - postupak upisa na specijalistički poslijediplomski studij


 
2013-10-30 Na vrh
 Sveta misa za pokojne darivatelje tijela Zavoda za anatomiju „Drago Perović“ (FOTO prilog)
 

Sveta misa za pokojne darivatelje tijela Zavoda za anatomiju „Drago Perović“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održala se u petak 25.10.2013. godine u crkvi Krista Kralja na Mirogoju, a predvodio ju je dr. Zvonimir Kurečić.


 
2013-10-28 Na vrh
 Izbor nastavnih baza za Kliničku propedeutiku
 

Izbor nastavnih baza za Kliničku propedeutiku za studente 3. godine započinje 16.10.2013 u 9 sati i završava 18.10,2013 u 13 sati

KBC Zagreb                148 studenata

Dubrava                     28 studenata

Merkur                       48 studenata

Vinogradska i Sv. Duh  59 studenata

Poveznica na aplikaciju


 
2013-10-16 Na vrh
 HOW TO REGENERATE A BROKEN HEART?
 

Pozivamo vas na predavanje koje će se, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije, održati u organizaciji Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, a u sklopu obilježavanja Tjedna talijanskog jezika u svijetu koji ove godine ima za temu: Istraživanja, otkrića i inovacije: Italija  znanja.

U sklopu navedene manifestacije, ugledni gost iz Italije, profesor Mauro Giacca, direktor Međunarodnog centra za genetsko inženjerstvo i biotehnologiju u Trstu, održati će predavanje iz područja regenerativne medicine na temu regeneracije ljudskog srca nakon infarkta putem matičnih stanica.http://www.icgeb.trieste.it/mauro-giacca.html

Predavanje će se održati  u utorak, 22. listopada 2013. u predavaonici Zavoda za histologiju i embriologiju u 13,45.

Prof.dr.sc. Davor Ježek

Prodekan za međunarodnu suradnju

Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu


 
2013-10-09 Na vrh
 Počinje izbor izbornih predmeta za 5. godinu
 

OBAVIJEST STUDENTIMA 5.GOD. u ak.god. 2013/14.

Studenti su obvezni prijaviti jedan (1) izborni predmet putem interneta. Izborni predmet se dodjeljuje prema ponderiranom prosjeku.

Prijave će se održati u dva kruga.

Prvi krug prijava započet će u 10,00 sati 09.10.2013.. završno sa 11.10.2013. u 10,00 sati.

Nakon prvog kruga provjerite da li ste dobili izborni predmet, ako ne

u drugom krugu s početkom u 12,00 sati 11.10.2013. do 10,00 sati 14.10.2013. možete se prijaviti na preostale predmete koji nisu popunjeni.

poveznica na aplikaciju


 
2013-10-09 Na vrh
 Nastupno predavanje dr.sc. Irena Hrstić i dr.sc. Mirjana Kalauz
 

P O Z I V

izvanredna sjednica Katedre za internu medicinu održati će se u

petak 04. 10. 2013. godine u 12,00 sati

U DVORANI HAHN EDUKACIJSKOG CENTRA NA REBRU

Dnevni red:

1. Nastupno predavanje dr.sc. Irena Hrstić – Kronični virusni hepatitis

2. Nastupno predavanje dr.sc. Mirjana Kalauz - Akutni pankreatitis

Tajnik Katedre: Pročelnik Katedre:

Doc. dr.sc. Darko Kaštelan Prof.dr.sc. Branimir Anić


 
2013-10-02 Na vrh
 Međunarodni simpozij Nikola Škreb: Development and Stem Cells at the Begining of New Millennium, MEF, 10-11. listopada 2013.
 

Pozivamo Vas na međunarodni simpozij Nikola Škreb Development and Stem Cells at the Begining of New Millennium koji će se održati sljedeći tjedan 10-11. listopada 2013. u Biološkoj dvorani Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Na simpoziju u čast akademika Nikole Škreba (1920-1993), pionira razvojne biologije, osnivača Zagrebačke embriološke škole te dugogodišnjeg pročelnika Katedre za medicinsku biologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, sudjelovat će eminentni znanstvenici iz Hrvatske i svijeta te članovi Katedre.

Ulaz na simpozij je slobodan.

Pozivnica

Plakat

 

 


 
2013-10-01 Na vrh
 Izbor nastavnih baza za prvi turnus Interne medicine
 

Izbor nastavnih baza za prvi turnus Interne medicine
     

Izbor nastavnih baza za prvi turnus Interne medicine počinje 01.10.2013. u 11 sati i završava 03,10,2013. u 13 sati.

Broj studenata po nastavnim bazama

Rebro                                64

Vinogradska i Sv.Duh     24

Merkur                               23

Dubrava                            16


Poveznica na aplikaciju


 
2013-10-01 Na vrh
 OBAVIJEST STUDENTIMA 6. GODINE STUDIJA - dežurstva
 

OBAVIJEST STUDENTIMA 6. GODINE STUDIJA

U ak. g. 2013./2014. Prema nastavnom planu studenti 6. godine studija dužni su odraditi dežurstva i to:

Na klinikama za internu medicinu 2 dežurstva /12 sati ukupno/

Na klinkama za psihijatriju 1 dežurstvo /8 sati ukupno/

Na klinici za pedijatriju 2 dežurstva /10 sati ukupno/

Na klinika za ginekologiju 2 dežurstva /12 sati ukupno/

Na klinici za zarazne bolesti 1 dežurstvo /8 sati ukupno/

Na klinikama za kirurgiju 2 dežurstva /10 sati ukupno/

Izbor klinika u kojima će se odrađivati dežurstva započet će u utorak 01. listopada 2013.

Dežurstva započinju 03. listopada. 2013.


 
2013-09-30 Na vrh
 Mrtvozornštvo obavijest studentima 6.god. u ak.god. 2013/14.
 

Studenti 6.g. obvezni su prijaviti dva dana mrtvozorništva koje će se voditi kao jedan izborni predmet. Maksimalno se može prijaviti dva studenta po danu. Mrtvozorništvo počinje 03.10.2012. a prijaviti se mogu u kontinuirano do kraja akademske godine po principu prijava za dežurstvo. (link)

Studenti trebaju ispisati obrazac koji je ponuđen i ovjeriti ga potpisom i pečatom nastavnika s kojim su taj dan odradili mrtvozorništvo.


 
2013-09-30 Na vrh
 Počinje prvi krug izbora izbornih predmeta za 2. godinu
 

OBAVIJEST STUDENTIMA 2.GOD. u ak.god. 2013/14.

Studenti su obvezni prijaviti dva (2) izborna predmeta putem interneta. Izborni predmet dodjeljuje se prema ponderiranom prosjeku.

U ZIMSKOM SEMESTRU ponuđena su četiri izborna predmeta za koje se mogu prijaviti samo studenti koji su u tijeku slušanja TNZ.

ZA LJETNI SEMESTAR će biti ponuđeni ostali predmeti.

Prijave će se održati u dva kruga.

Prvi krug prijava započet će u 10,00 sati _01.10.2013. završno sa _04.10.2013. u 10,00 sati. (link)

Nakon prvog kruga provjerite da li ste dobili 2 izborna predmeta.

U drugom krugu s početkom u 12,00 sati _04.10.2013. do 10,00 sati _07.10.2013. možete se prijaviti na preostale predmete koji nisu popunjeni.

Studenti koji nemaju „rešetku“ u indeksu za izborne predmete neka istu zatraže u referadi.


 
2013-09-30 Na vrh
 Call for Applications: IHME Post-Graduate and Post-Doctoral Opportunities
 

 

The Institute for Health Metrics and Evaluation and the Department of Global Health at the University of Washington are issuing a call for applications for:

Post-Graduate Fellowship Program
Advancing the Science of Health Measurement through Innovation, Education, and Collaboration

The Post-Graduate Fellowship program is for recent PhD and MD researchers and combines academic research, education and training, and professional work with progressive, on-the-job training and mentoring from an illustrious group of professors and researchers. We are now accepting applications for our 2014 cohort. The program description and instructions on how to apply are attached and linked below. Our application deadline is November 1, 2013.

For more information on how to apply, please visit our Web page:  
http://www.healthmetricsandevaluation.org/education-training/post-graduate-fellowship

The Post-Graduate Fellowship (PGF) program isn’t your traditional post-doc experience! We invite interested applicants to join our 30-minute live information session on September 17 at 9AM PST.  We will discuss the application process, training components, and speak with a current fellow to answer your questions. For more information about this event, please follow this link:
 http://www.healthmetricsandevaluation.org/news-events/event/post-graduate-fellowship-online-information-session.

 

PhD in Global Health: Metrics and Implementation Science
A Measurable Difference

The new PhD program in Global Health builds on the expertise of our faculty in the areas of Metrics and Implementation Science. This unique, interdisciplinary program is comprised of a core curriculum in advanced quantitative methods, epidemiology, population health measurement, impact evaluations, and implementation science methods. Students develop skills through a combination of didactic courses, seminars, and research activities including primary data collection and analysis. This program trains global health researchers for careers in academic institutions, international organizations, ministries of health, foundations, and the private sector. Our application deadline is December 1, 2013.

For more information on how to apply, please visit our Web page: http://globalhealth.washington.edu/phd


 
2013-09-27 Na vrh
 Nastava iz predmeta Anatomija započeti će u ponedjeljak 30.09.2013. u 10h
 

Nastava iz predmeta Anatomija započeti će u ponedjeljak 30.09.2013. u 10h uvodnim predavanjem koje će se održati u predavaonici Zavoda za anatomiju "Drago Perović".


 
2013-09-26 Na vrh
 UPISI - Doktorski studij Biomedicina i zdravstvo 2013./2014.
 

Pozivamo sve kandidate prihvaćene za upis u ak.g. 2013./2014. da prisustvuju sastanku s Vijećem studija i voditeljima metodoloških predmeta koji će se održati 3. listopada 2013 od 16:00 u dvorani Čačković.

UPISI U I. i RAZLIKOVNU GODINU DOKTORSKOG STUDIJA će se održavati od 09. – 25. 10. 2013. od 9.00 – 15.00 sati na Odsjeku za poslijediplomsku nastavu kod gđe. Anite Putrić, soba 116. Sve informacije i upisni materijal novim studentima će biti podijeljeni na sastanku studenata, Vijeća studija i voditelja metodoloških predmeta.

UPISI U II. GODINU DOKTORSKOG STUDIJA će se održavati od 21.10. – 06. 11. 2013. godine od 9.00 – 15.00 sati. Pravo na upis u drugu godinu ostvaruju polaznici koji imaju prijavljenu temu doktorskog rada i odslušanu nastavu I. godine studija (svi potpisi). Polaznici upisne materijale mogu početkom listopada zatražiti osobno ili putem e-maila na Odsjeku za poslijediplomsku nastavu na anita.putric@mef.hr. Molimo obavezno navesti poštansku adresu kako bi Vam upisne materijale mogli poslati poštom.

UPISI U III. GODINU DOKTORSKOG STUDIJA će se održavati od 21.10. – 06. 11. 2013. godine od 9.00 – 15.00 sati. Pravo na upis u treću godinu ostvaruju polaznici koji imaju odluku Fakultetskog vijeća o prihvaćenoj temi doktorskog rada i odslušanu nastavu II. godine studija (svi potpisi). Polaznici upisne materijale mogu početkom listopada osobno ili putem e-maila zatražiti na Odsjeku za poslijediplomsku nastavu na anita.putric@mef.hr. Molimo obavezno navesti poštansku adresu kako bi Vam upisne materijale mogli poslati poštom.


 
2013-09-26 Na vrh
 Priopćenje za javnost vezano uz uvjete upisa na integrirani studij medicine na Medicinskom fakultetu
 

Priopćenje za javnost vezano uz uvjete upisa na integrirani preddiplomski i diplomski studij medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2011/2012.


 
2010-12-28 Na vrh
 Suglasnost Senata Sveučilišta o promjeni kriterija upisa na Medicinski fakultet
 

ODLUKA Senata Sveučilišta u Zagrebu kojom se daje suglasnost Medicinskom fakultetu Sveučilista u Zagrebu na promjenu kriterija upisa studenata u 1. godinu studija u akademskoj godini 20I1./20I2.

 

Odluka (pdf)


 
2010-12-16 Na vrh
 XXVIII SALTYKOW MEMORIAL MEETING
 

Institute of Pathology

University of Zagreb School of Medicine

XXVIII SALTYKOW MEMORIAL MEETING


Placental pathology

Prof. Michael Wells, UK
Prof. Marina Kos, Croatia

Second announcement (pdf)


 
2010-10-19 Na vrh
 Pokrenuta je on line studentska anketa - riječ prodekana za nastavu
 

Dragi kolege studenti,

„on line“ studentska anketa koja je prošle akademske godine prošla testnu fazu, otvorena je za sve predmete svih godina. Ovakav način ispunjavanja ankete omogućava vrlo brzu evaluaciju rezultata te, od svih željenu, brzu povratnu informaciju. Ova anketa zahtijeva i određeni nivo akademske suradnje – ispunjava se tek nakon odslušanog predmeta, ocjenjuju se samo nastavnici čiju nastavu je student pohađao. Nadamo se da ćete prihvatiti ovu anketu, njenim ispunjavanjem pomoći u unaprjeđivanju studija te na taj način pomoći i sebi i svojim kolegama. U odnosu na „papirnatu“ ova anketa je bitno fleksibilnija i s vremenom će se moći prilagođavati i vašim sugestijama (a nadamo se da će ih biti).

 Vaš prodekan za nastavu


 
2010-10-18 Na vrh
 Otvoren je jesenski upisni rok za 8. generaciju CARNetove E-learning akademije
 

Otvoren je jesenski upisni rok za 8. generaciju CARNetove E-learning akademije, na programe E-learning Management, E-learning Tutoring i E-learning Course Design.

Prijave i upisi traju od 23. kolovoza do 15. rujna, a nastava pocinje 30. rujna 2010. godine.

Programi E-learning akademije namijenjeni su voditeljima obrazovnih ustanova, profesorima, nastavnicima i tehnickom osoblju te svimakoji žele naučiti kako voditi e-learning projekte, izraditi online obrazovne materijale i poučavati putem Interneta. Svaki program traje dva semestra i odvija se najvećim dijelom online, uz tri radionice u učionici.

Vise informacija o programima i uvjetima upisa, kao i online prijavnicu, potražite na adresi http://www.carnet.hr/ela/upisi. Za dodatne informacije obratite nam se elektronickom postom na adresu ela@carnet.hr ili telefonom na broj (01) 6661-760. Novosti pratite i putem Twittera na adresi http://twitter.com/ELAcademy.

 

E-learning akademija

Hrvatska akademska i istrazivacka mreza - CARNet

10000 Zagreb

J. Marohnića 5

URL: http://www.carnet.hr/ela

Tel: (01) 6661-760

 


 
2010-08-26 Na vrh
 Počela je 41. Međunarodna fizička olimpijada u Zagrebu
 

U Zagrebu se održava 41. Međunarodna fizička olimpijada od 17. do 25. srpnja ove godine. Glavni organizator je Hrvatsko fizikalno društvo uz suorganizaciju Sveučilišta u Zagrebu, a financijsku potporu pruža Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa te Grad Zagreb. Međunarodna fizička olimpijada je najveće i najprestižnije natjecanje učenika srednjih škola u znanju fizike koje se organizira svake druge godine od 1967. godine.

s

Ove godine učestvuje oko 400 učenika iz ukupno 82 države. Ekipe zemlje sudionica čini najviše pet natjecatelja i dva voditelja – mentora. Učenici se natječu individualno rješavajući teorijske i eksperimentalne zadatke. Samo natjecanje za natjecatelje traje dva dana, ali za pripremu zadataka na materinjem jeziku učenika i ocjenivanje je potrebno dosta vremena. Na kraju učenicima se dodjeljuju medalje: zlatne, srebrne i brončane kao i na svakoj drugoj olimpijadi. Zanimljivo je da na fizičkoj olimpijadi zlatnu medalju dobiva prvih 8% rangiranih natjecatelja, slijedećih 17% srebrnu, a brončanu medalju 25%. Naši učenici na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi učestvuju od 1992. godine i do sada su osvojili 11 brončanih medalja.

Ninoslav Rudman (drugi s lijeva) i Paula Bartovčak s veselim natjecateljima.

Organizacija olimpijade u Zagrebu uključuje i brigu o 400 natjecatelja, 150 voditelja – mentora te još stotinjak gostiju. Organizacijski odbor 41. Međunarodne fizičke olimpijade, čiji svi članovi participiraju na volonterskoj razini, oslanja se na pomoć 120 volontera – vodiča i logističara te 80 volontera - ocjenjivača. Među volonterima sam pronašla i dvoje naših studenata medicine („očistili“ su prvu godinu). Paula Bartovčak je kao vodič zadužena za pet veselih učenika iz Gruzije, a Ninoslav Rudman pak radi na help desku. Radno vrijeme naših volontera je od 0 do 24 sata svih 8 dana trajanja olimpijade.

s

 

Ninoslav Rudman (prvi s lijeva) i Paula Bartovčak (donji red u sredini) s kolegama volonterima.

No, nije sve na olimpijadi samo fizika. Naši gosti će posjetiti Krapinu, NP Plitvička jezera, Muzej Nikole Tesle u Smiljanu, Zadar i Crikvenicu. Nadamo se da će natjecatelji ostvariti dobre rezultate i da će im posjet našoj domovini ostati u lijepom sjećanju. Također se nadamo da će organizatori i njihovi pomagači - volonteri nakon završetka olimpijade otići na miran i zaslužen godišnji odmor.

 

 

Sanja Dolanski Babić, volonter - ocjenjivač

 

 


 
2010-07-20 Na vrh
 Izbori u sindikatu
 

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja

Podružnica Medicinskog fakulteta

 

 

Poštovani članovi Sindikata

 

Nakon četiri godine ponovno je vrijeme za nove izbore u Sindikatu. Biramo zastupnike u podružnici koji će tada biti i naši predstavnici na Saboru Sindikata za izbor novog čelništva Sindikata znanosti.

U privitku Vam dostavljamo materijale za predstojeće izbore.

Molimo Vas da ih pročitate te u priloženi formular upišete svoj prijedlog kandidata za zastupnike i listić dostavite do 14. listopada g. Mići Koraću , Tajništvo Fakulteta, Kadrovska služba, soba 211.

Izbori na našoj podružnici održat će se od 26. do 28. listopada 2009. u vremenu od 11-15 sati u sobi g. Mići Koraću , Tajništvo Fakulteta, Kadrovska služba, soba 211.

Ujedno vas pozivamo na sastanak Sindikalne podružnice MF koji će se održati u srijedu 14. listopada 2009. u 13,30 sati u Novoj vijećnici na II katu dekanata Fakulteta,.

Dnevni red:

1) Informacije o predstojećim izborima

2) Imenovanje izbornog povjerenstva

3) Izvješće o radu Podružnice u proteklom mandatu

4) Razno

 

Glavni povjerenik

Sindikalne podružnice

 

Mr. sc. Maja Balarin

Opširnije obavijesti na stranicama NSZVO

 


 
2009-10-02 Na vrh
  Povoljnija kupnja školskih udžbenika i pribora
 

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja potpisao je ugovor s tvrtkom PROFIL INTERNATIONAL d.o.o. koji članovima Sindikata omogućuje kupnju školskih udžbenika i pribora po povoljnijim uvjetima:

  • popust od 7% za obročno plaćanje do 8 rata bez kamata putem obustave na plaću kupca, zaključno do 31. listopada 2009. godine
  • popust od 5% za obročno plaćanje do 10 rata bez kamata putem obustave na plaću kupca, zaključno do 31. listopada 2009. godine
  • besplatni plastični omoti za udžbenike, radne bilježnice i ostale priručnike
  • besplatna dostava u Hrvatskoj na unaprijed dogovorene lokacije (s time da se dostava ne vrši do kućnih vrata svakog pojedinog kupca/člana NSZ)

 

 

Kako povoljnije kupiti školske udžbenike i pribor?

 

Prodaja školskih udžbenika i pribora po gore navedenim uvjetima organizira se isključivo putem sindikalnih podružnica koje narudžbenice prodavatelja distribuiraju svojim članovima.

Obavještavamo sve sindikalne podružnice da narudžbenice za školske udžbenike i pribor mogu preuzeti s naše web stranice http://www.nsz.hr/novosti-ostale-vijesti.php?NID=397

Svatko tko se odluči kupovati školske udžbenike i pribor pod gore navedenim uvjetima, dužan je potpisati izjavu o obustavi plaće, istu ovjeriti u računovodstvu kod svog poslodavca te je dostaviti sindikalnoj podružnici (sindikalnom povjereniku ili osobi koju sindikalni povjerenik ovlasti za odrađivanje ovog posla).

Obavještavamo sindikalne podružnice da izjavu o obustavi  plaće također mogu preuzeti s gore navedene web stanice i uručiti je zainteresiranim kupcima.

 

Ostale ugovorene povoljnosti

 

Obavještavamo da je potpisan i ugovor između Matice hrvatskih sindikata i PROFIL MULTIMEDIJA d.o.o., temeljem kojeg svi članovi Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja i ostali članovi sindikata uključenih u Maticu ostvaruju sljedeće povoljnosti:

 

  • popust od 7% za gotovinsko plaćanje na cjelokupan asortiman u Profilovim multimedijalnim knjižarama, zaključno do 31. listopada 2009. godine
  • trajan popust od 10% za gotovinsko plaćanje na sva Profilova izdanja popularne knjige u Profilovim multimedijalnim knjižarama, počevši od 01. studenog 2009. godine.

 

Za ostvarenje gore navedenih popusta na gotovinsko plaćanje, kupac je pri kupnji u Profilovim multimedijalnim knjižarama dužan prilikom plaćanja predočiti osobnu iskaznicu te člansku iskaznicu Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.


 
2009-08-25 Na vrh
 Sindikat - referendum o prihvaćanju sporazuma o plaćama
 

NEZAVISNI SINDIKAT ZNANOSTI I VISOKOG OBRAZOVANJA

Independent Union of Research and Higher Education Employees of Croatia

Sindikalna podružnica Medicinskog fakulteta, Zagreb, Šalata 3

 

sind

Poštovani članovi,

 

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja raspisao je referendum o prihvaćanju sporazuma o plaćama.

Referendum će se u našoj ustanovi održati:

- u ponedjeljak, 8. lipnja od 9 do 15 sati

- u utorak, 9. lipnja od 9 do 15 sati

Glasačka mjesta:

I. Ured g. Miće Koraća, s. 211, II. kat nove zgrade dekanata, Šalata 3

II. Ured gđe Slavice Barbić, s. 123, I. kat, Škola narodnog zdravlja "A. Štampar",

Rockefellerova 4

III. Studentska referada, gđa Velka Despot, Edukacijski centar, KBC Zagreb,

Kišpatićeva 12

Referendum se provodi radi prihvaćanja sporazuma o plaćama koji je 13. svibnja 2009., nakon štrajka, parafiran između Vlade Republike Hrvatske i osam sindikata javnih službi. Sporazum stupa na snagu tek ako ga članovi prihvate na referendumu. Stoga Vas molimo da, nakon što pažljivo pročitate Glasnik, pristupite izjašnjavanju i izrazite svoje stajalište.

 

Glavni povjerenik

mr. sc. Maja Balarin

 


 
2009-06-04 Na vrh
 Komemoracija za mr.sc. Željka Bantića - 29. svibnja 2009. - Dvorana O u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar"
 

Komemoracija za nedavno preminulog

mr.sc. Željka Bantića, dr.med., umirovljenog dugogodišnjeg nastavnika

Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

održati će se

u petak, 29. svibnja 2009. godine s početkom u 13 sati

u dvorani O (II. kat) Škole narodnog zdravlja
„Andrija Štampar“, Rockefellerova 4, Zagreb.


 
2009-05-29 Na vrh
 XCARNet - nova generacija uredjaja za pristup Internetu na području grada Zagreba
 

Postovani korisnici,


Ovim putem Vas obavijestavamo da ce tvrtka B.net tijekom mjeseca
prosinca izvrsiti prelazak na novu generaciju uredjaja za pristup
Internetu na sirem podrucju grada Zagreba. Kako nova generacija
uredjaja ne podrzava PPPoE tehnologiju koju su korisnici XCARNet
paketa do sada koristili neophodno je izvrsiti odredjene promjene u
tehnologiji prihvata korisnickih podataka tako da cete od sada za
spajanje morati koristiti PPTP umjesto dosadasnje PPPoE veze.

Prebacivanje korisnika na nove uredjaje planirano je kroz mjesec
prosinac. Od trenutka prelaska korisnici XCARNeta se vise nece moci
spojiti putem PPPoE veze na CARNet mrezu i Internet. Umjesto toga
morat ce kreirati i pokrenuti novu PPTP vezu.

Detaljne upute za spajanje putem PPTP svaki korisnik ce dobiti na
kucnu adresu, a snjima i planirani datum prelaska za pojedinog
korisnika. Termini prelaska po kvartovima u Zagrebu ce biti objavljeni
na sluzbenim Internet stranama usluge CARNeta i tvrtke B.net.

Za sve informacije vezane za prijelaz mozete se obratiti na B.netov
helpdesk: 062/100-101

Unaprijed se ispricavamo na smetnji i eventualnim prouzrocenim
neugodnostima,

         Darko Paric


 
2008-11-30 Na vrh
 Stipendije za mlade istraživače
 

Obavijest o mogućnostima dobijanja stipendije za mlade istraživače različitih područja i interesa.
Nadam se da ćete naći zainteresirane u vašoj ustanovi.

S poštovanjem,
  

                Irena Stopfer, Sveuciliste u Zagrebu

 

Opširnije (pdf)


 
2008-09-20 Na vrh
 Raspisan je natječaj za sudjelovanje u Programu bilateralne mobilnosti u visokom obrazovanju
 Raspisan je natječaj za sudjelovanje u Programu bilateralne mobilnosti u visokom obrazovanju za akademsku godinu 2008./2009. i financijsku potporu studentima koji odlaze na inozemne visokoškolske ustanove u ljetnom semestru.
Rok za prijavu: 15. listopada 2008.

 
 
SVEUČILIŠTE U ZAGREBU
 
 
na temelju Odluke Agencije za mobilnost i programe Europske unije  (Klasa: 65-03/08-06-01, ur. broj: 359-01/08/01), Odluke Senata od 16. rujna 2008. i sklopljenih bilateralnih sporazuma sa stranim visokoškolskim ustanovama raspisuje
 
NATJEČAJ

 
za sudjelovanje u Programu bilateralne mobilnosti u visokom obrazovanju za ak. god. 2008./2009. i financijsku potporu studentima koji odlaze na inozemne visokoškolske ustanove u ljetnom semestru

 OPŠIRNIJE NA STRANICAMA SVEUČILIŠTA


 
2008-09-19 Na vrh
 Obavijest o autoriziranom pristupu na računala u holu fakulteta
 

E D U P O I N T

Na web adresi http://www.carnet.hr/casopis objavljen je novi broj casopisa Edupoint.

Iz novog broja izdvajamo:

clanak g. Damira Ristera o e-ucenju i tome kako online tecajevi mogu zadovoljiti specificne obrazovne potrebe darovite djece

clanak gdje. Susan Lowes o iskustvima nastavnika koji osim u ucionici poducavaju i putem online nastave

najnovije vijesti i zanimljivosti vezane uz primjenu informacijsko-komunikacijske tehnologije u obrazovanju

Ukoliko i vi zelite pisati za casopis Edupoint, predlazemo vam da procitate upute za autore (http://www.carnet.hr/casopis/upute)

te da nam elektronickim putem na adresu edupoint-urednistvo@carnet.hr posaljete kratki sazetak teme o kojoj biste zeljeli pisati.


 Obavijest o autoriziranom pristupu na računala u holu fakulteta

Obavještavamo da će se od utorka 26. veljače 2008. na računala u holu fakulteta moći pristupiti autorizirano koristeći se AAI@EduHr korisničkim računom.

Za autorizirani pristup i prijavu na računalima u holu potrebno je koristiti vlastiti AAI@EduHr korisnički račun (primjer@mef.hr) (primjer@sfzg.hr)

Po završetku rada na računalu obavezna je odjava (START-LOG OFF)Pravilnom odjavom sprječavate zlonamjerno korištenje vlastitog korisničkog računa.

Sve zlonamjerne radnje (nepoćudni sadržaji, korištenje P2P programa, pokušaji mijenjanja sistemskih datoteka…) na računalu bit će oštro sankcionirane.

Za moguća pitanja obratite se odsjeku za informatičku djelatnost

CARNet koordinator

Darko Marinović, prof.


 
2008-02-26 Na vrh
 PhD Program Molecular Medicine, Medical University of Graz, Austria
 

PhD Program Molecular Medicine
Medical University of Graz, Austria
17 positions for graduate students

Starting October 1, 2008

Application Deadline: March 9, 2008

The Medical University of Graz offers a PhD-Program in Molecular Medicine taught in English.

The program provides cutting-edge education with respect to the molecular basis of human diseases and therapeutics. The thesis projects will focus on various aspects of metabolic diseases, inflammation, and cancer and integrate basic, applied, and clinical sciences, as well as a wide spectrum of experimental techniques.

The program offers multidisciplinary training in Molecular Medicine in a productive and international environment. Successful applicants will carry out individual research projects and participate in lectures, courses, journal clubs, thesis seminars, congresses etc.

Admitted PhD-students will be employed for 3 years including social benefits. Applicants must hold a master degree in Medicine, Chemistry or Life Sciences. Good written and spoken English skills are required.

Further information and application forms are available at: http://www.meduni-graz.at/phd/

Applications must be submitted only on the requested forms by e-mail to: PhD-molmed@meduni-graz.at

Program(pdf)


 
2008-01-22 Na vrh